Kristne sommerlejre styrker integrationen

Hundredvis af nydanskere inviteres med på kristne lejre og vender hjem med et stærkt netværk

Mohabats Missionskonference er inddelt i seminarer, der passer til de forskellige alders­grupper. De yngste leger blandt andet sanglege og har bål. –
Mohabats Missionskonference er inddelt i seminarer, der passer til de forskellige alders­grupper. De yngste leger blandt andet sanglege og har bål. –. Foto: .

Frikirker og folkekirkelige foreninger gør i disse dage en kæmpe indsats for at få flygtninge og indvandrere med på sommerlejre og derved give dem et kærligt spark mod bedre integration i det danske samfund. Ifølge integrationskonsulent Manu Sareen, som rådgiver kommuner, skoler og arbejdspladser landet over, rammer de kirkelige initiativer hovedet på sømmet, når det gælder vellykket integration.

Jeg har kun positivt at sige om de her lejre, og jeg kan love for, at det rykker noget, for det er lige præcis, når vi mødes og spiser sammen, at vi nedbryder barriererne og finder ud af, hvor meget vi har tilfælles, siger han.

Det samme mener Hans Henrik Lund, daglig leder af Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT), som samarbejder med frikirker og folkekirke om at integrere nydanskere i det danske samfund.

Det vigtigste er, at nydanskere lærer andre danskere at kende og får et personligt netværk, og det sker netop, når man er sammen i en hel uge. Vi har erfaring med, at de nydanskere, som er med på lejr, både får en meget positiv oplevelse og nogle relationer, som de siden bygger videre på, siger han.

På baptisterne sommerstævne i Mariager deltog i år 150 nydanskere, som for størstedelen var inviteret lokalt af stævnets 1200 deltagere.

Og i Kolding har menigheden Church of Love Kærlighedens Kirke netop indledt en uges sommerstævne for 180 mennesker blandt andet fra Iran, Afghanistan og Danmark. Mere end en tredjedel af deltagerne er muslimer, og kirkens pastor, Massoud Fouroozandeh, lægger vægt på, at kristendom og integration går hånd i hånd på stævnet.

Man bliver sat på prøve, når man en hel uge skal være sammen med mennesker fra andre nationaliteter og lære at elske dem, som Bibelen siger. Det udruster os til at fungere sammen og anerkende hinanden også efter stævnet, siger han.

I Midtjylland har irakere fra asylcentret Sandholm været på lejr arrangeret af Luthersk Mission og Indre Mission. I alt deltog 100 mennesker fra 20 forskellige lande.

Ligeledes holdt KFUM/KFUK, Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde, Mødestedet Vesterbro og Indre Mission sommerlejr i Mariager for cirka 90 nydanskere.

johansen@kristeligt-dagblad.dk