Kristne tv-stationer beskyldes for at skade kirken

Danske kristne tv-stationer er præget af ringe kvalitet og for mange amerikanske programmer, hvilket skader kirken, advarer flere 

De kristne tv-stationer er præget af programmer, der risikerer at skade kirken. Det gælder blandt andet udsendelser fra amerikanske kirker, hvis kultur ikke passer til en dansk sammenhæng, advares det fra flere sider. Her et foto fra en amerikansk mega-kirke i staten Georgia. Foto: Scanpix.
De kristne tv-stationer er præget af programmer, der risikerer at skade kirken. Det gælder blandt andet udsendelser fra amerikanske kirker, hvis kultur ikke passer til en dansk sammenhæng, advares det fra flere sider. Her et foto fra en amerikansk mega-kirke i staten Georgia. Foto: Scanpix.

De kristne tv-stationer, som for et år siden begyndte at udbrede det kristne budskab over hele landet via det nye digitale tv-bånd, har gjort mere skade end gavn.

Sådan lyder dommen fra flere kirkelige mediefolk og en forsker i kirke og medier, et år efter at overgangen til et digitalt tv-signal gav kristne tv-stationer adgang til at sende 20 timers tv i alle otte regioner hver uge.

Som Kristeligt Dagblad skrev i går, har Radio- og tv-nævnet inddraget flere af sendetilladelserne blandt de kristne stationer efter omfattende brud på reglerne. Nu kritiseres de kristne tv-kanaler også fra kirkernes egne rækker.

"Jeg er ked af kvaliteten af de programmer, som mange af de kristne tv-stationer viser. Jeg mener, at programmerne har gjort mere skade end gavn for kirkerne i Danmark. Når de dårlige programmer dominerer, går det også ud over de stationer, der laver gode programmer. Seerne ender med at putte alt kristent tv i samme bås, og kristent tv får dermed et frygteligt dårligt ry," siger Tore Pansell, direktør for den pinsekirkelige tv-station Københavns Kristne Radio/TV (KKR/TV).

Ud over den dårlige tekniske kvalitet passer programmerne ikke til et dansk publikum, mener Tore Pansell.

"Mange af programmerne er for amerikanske eller for pengefikserede. Det passer slet ikke til en dansk sammenhæng. Det giver seerne en følelse af, at de ikke ville trives i kirken. Det er kedeligt," siger han.

Den kritik er tidligere sognepræst Egon Lausen "500 procent enig i". Han grundlagde i 1995 landets første folkekirkelige tv-udsendelser "Kirken i farver" i Fyens Stift.

"Den form for helligåndsteologi, som mange tv-stationer præsenterer, er ikke repræsentativ for evangelisk-luthersk kristendom. Det forplumrer det kristne budskab, når seere præsenteres for programmer, hvor en karismatisk tv-præst kalder syge mennesker op på en scene og får dem til at falde om på gulvet med et fingerknips og derefter oplyser seerne om et kontonummer, hvor de kan sætte penge ind," siger Egon Lausen og tilføjer, at det "alene er folkekirkens skyld", at kristent tv i Danmark ikke giver et retvisende billede af dansk kirkeliv. Kun fire af ti af folkekirkens stifter laver tv-programmer.

"Folkekirken mangler viljen til at lave et kvalificeret modbillede til den form for kristendom, de mindre frikirker præsenterer. Det er pinligt, for folkekirken har både ressoucerne og talentet," siger han.

Religionssociolog Peter Fischer-Nielsen, som forsker i religion og medier ved Aarhus Universitet, bekræfter, at de nye kanaler er "præget af amerikanske tv-produktioner og af danske produktioner af dårlig teknisk kvalitet".

"Hvis folk ikke er vant til at komme i kirke, hvilket de færreste er i dag, kan de få en meget misvisende forestilling om, hvad kirken står for. Mest problematisk er nok de amerikanske produktioner, som ofte står for en meget konservativ kristendomsfortolkning og en tv-kultur, som danske seere ikke kan identificere sig med. Det gavner ikke kirken," siger han.

Kritikken afvises af flere af de tv-stationer, som enten har fået en advarsel af Radio- og tv-nævnet eller er blevet frataget dele af deres sendetilladelse.

"Jeg kan ikke genkende kritikken. Vi får meget feedback fra seere, som er glade for vores programmer. Og vores programmer fra USA har ligget på top tre over flest seere på den lokale kanal i København," siger leder af UCB TV Per Nielsen.

Glory TV?s leder, Carl Ove Jäde, afviser, at mange udenlandske programmer skulle være et problem.

"De fleste programmer på DR 1 og TV 2 er også udenlandske. Luther var tysk, de karismatiske bevægelser kommer fra USA og England, og de fleste nye menigheder består af migranter," siger han.

johansen@k.dk

Læs mere på

@K.dk henvisning:k.dk/lokal-tv