Kritik af biskop og præst for smøleri i dåbssag

Striden om en indvandrerpræst, som har fået forbud mod at døbe eksmuslimer uden om folkekirken, kunne have været løst for længst, mener eksperter

Sogne- og indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh har fået en påtale af biskop i Fyns Stift, Tine Lindhardt.
Sogne- og indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh har fået en påtale af biskop i Fyns Stift, Tine Lindhardt. Foto: Sonny Munk Carlsen/ Denmark.

Løsningen på en konflikt mellem den fynske biskop og en indvandrerpræst har længe ligget ligefor. Alligevel har parterne ikke løst konflikten.

Sådan lyder kritikken fra kendere af folkekirkens mission og migrantarbejde om en tilspidset sag på Fyn, hvor en indvandrerpræst har fået sin biskop på nakken.

Som skrevet i Kristeligt Dagblad har sogne- og indvandrerpræst Massoud Fouroozandeh fået en påtale af biskop Tine Lindhardt, Fyens Stift, fordi han døber konvertitter uden at sikre, at de bliver medlemmer af folkekirken.

LÆS OGSÅ: Det handler ikke om måden, men om nåden

Parterne har end ikke forklaret, hvorfor det ikke er sket, siger ph.d. og konsulent med speciale i interreligiøse studier Mogens Mogensen.

Vi går som katten om den varme grød i den her meget følelsesladede diskussion. Vi mangler at få lagt facts på bordet.

Lige siden Massoud Fouroozandehs ansættelse i Fyens Stift i 2011 har planen været, at Church of Love skulle omdannes til en valgmenighed inden for folkekirkens rammer. På den måde ville de døbte automatisk blive medlemmer af folkekirken, som biskoppen kræver. Men det er ikke sket.

Vi mangler at få at vide, hvad der er til hinder for, at problemet ikke er blevet løst gennem dannelsen af en valgmenighed, som man åbenbart sigtede imod i aftalen for et par år siden, siger Mogens Mogensen.

Church of Love består primært af farsi-talende iranere, som ikke har det store tilhørsforhold til folkekirkens traditioner. Men ifølge Mogens Mogensen kan man sagtens etablere en farsi-talende valgmenighed. Derudover skal der være 50 folkekirkemedlemmer, en præst og et lokale til afholdelse af gudstjeneste til rådighed. Church of Love tæller flere hundrede døbte konvertitter. Mogens Mogensen vurderer også, at der er meget vide rammer for, hvordan man kan holde gudstjeneste i en valgmenighed.

Så det skulle egentlig være meget enkelt, siger han.

Når en løsning ikke har meldt sig, kan det skyldes, at biskoppen og præsten står over for mere grundlæggende problemer, vurderer Mogens Mogensen.

Church of Loves dåbsritual er nemlig ikke i overensstemmelse med folkekirkens syn på dåben, vurderer han. Som Kristeligt Dagblad skrev forleden, skal konvertitterne forud for dåben love, at de vil adlyde deres præster. Og det strider imod den lutherske teologi, som folkekirken bygger på, mener Mogens Mogensen:

Når man stiller som betingelse for dåben, at den døbte skal adlyde præster, så er det i modstrid med luthersk teologi, som ikke stiller andre betingelser end en bekendelse til den treenige Gud. I betingelsen ligger også et syn på præsteembedet, som er meget problematisk set fra en luthersk synsvinkel. Præsters opgave er at forkynde evangeliet og forvalte kirkens sakramenter ikke at kræve lydighed af menigheden.

Tidligere professor i teologi med speciale i mission Viggo Mortensen undrer sig også over, at de ikke for længst har lavet den valgmenighed.

Bestyrelsen i Church of Love kan jo sagtens gå sammen og melde sig som valgmenighed. Men det gør den ikke. Det kræver da en forklaring. Det er alt sammen lidt mystisk, siger han.

Tine Lindhardt ved ikke noget om, hvorfor der ikke er gjort noget før. Hun minder om, at hun først blev biskop i oktober 2012, mens Massoud Fouroozandeh blev ansat allerede i 2011 under daværende biskop Kresten Drejer-gaard.

Men da jeg kom ind i det, har jeg tænkt, at det var vigtigt at arbejde i den retning. Så nu arbejder vi målrettet og skal til at undersøge muligheden af en valgmenighed, siger hun.

Planen var fra begyndelsen, at Church of Love skulle modnes til at blive en valgmenighed inden for folkekirkens rammer, fortæller daværende biskop Drejergaard.

Men jeg kan ikke fortænke biskoppen i at ville have sagen afklaret.

Du var biskop i halvandet år, mens Fouroozandeh var ansat. Havde du ikke et ansvar for at fremme processen?

Jo jo, og jeg holdt selv gudstjeneste i præstekjole for menigheden for at signalere, at vi hele tiden var på vej til at danne en valgmenighed. Jeg havde også månedlige møder med ham, så min fornemmelse var, at der skete noget. Men det skulle ikke jages igennem. Det ville være et halsbrækkende forsøg.

Massoud Fouroozandeh mødes med Tine Lindhardt i morgen for at diskutere sig frem til en løsning.