Er det i orden at afvise turister i kirken?

Flere kirkegængere har prøvet at blive afvist til gudstjenester i Marmorkirken i København. Det sker for at undgå for mange turister i kirken, lyder det fra kirkens præst. Men eksperter finder de lukkede døre problematiske

Marmorkirken (Frederiks Kirke) ligger i det indre København tæt ved populære turistattraktioner som Amalienborg og Operaen. Marmorkirken anslår selv, at omkring 300.000 mennesker besøger kirken årligt.
Marmorkirken (Frederiks Kirke) ligger i det indre København tæt ved populære turistattraktioner som Amalienborg og Operaen. Marmorkirken anslår selv, at omkring 300.000 mennesker besøger kirken årligt. . Foto: Scanpix. .

Kan man afvise kirkegængere på grund af et bryllup i kirken? Det spørgsmål har vakt debat, siden pensionist Ete Forchhammer i sidste uge i Kristeligt Dagblad beskrev en oplevelse i Marmorkirken i København i februar, hvor hun var til bryllup for en bekendt. Her så hun en ung kvinde blive bedt om at forlade kirken. Ifølge Ete Forchhammer sad den unge kvinde ”musestille” bagest i kirken, da en kirketjener henvendte sig til hende.

”Hun blev tilsyneladende spurgt, om hun hørte med til 'følget', hvorefter hun rystede på hovedet. Derefter blev hun venligt vist ud af kirken,” siger Ete Forchhammer.

Noget lignende overgik kirkegængeren Niels Jørgen Langkilde, da han sammen med en ledsager ville til gudstjeneste i Marmorkirken. De to nåede ikke længere end til kirkens indgang, før de af en kirketjener fik den besked, at det desværre ikke var muligt at deltage i gudstjenesten den dag.

”De fortæller os ved indgangen, at der denne dag er et privat bryllup, og at vi derfor ikke kan komme ind i kirken. Det stiller jeg mig noget undrende over for, for der findes efter min bedste overbevisning ikke noget, der hedder private bryllupper i kirken, og derfor burde de heller ikke kunne nægte os adgang til kirken,” siger Niels Jørgen Langkilde, der er tidligere folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti og i dag kommunikationsdirektør i Dansk HøreCenter.

Marmorkirkens praksis i de to sager er problematisk, mener tidligere rektor for Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster Eberhard Harbsmeier.

”Gudstjenester er først og fremmest principielt betragtet som offentlige. Da en kirkelig vielse også er en gudstjeneste, er også vielsen åben for offentligheden, og derfor skal der være helt særlige grunde, før man kan nægte nogen adgang i en kirke. Enten skal de besøgende i kirken være forstyrrende for ro og orden i kirken, eller også skal der være tale om en ekstraordinær situation, som eksempelvis et kongeligt bryllup eller dåb.

”Det er vigtigt, at gudstjenester er offentlige, og at alle kan deltage. Man siger heller ikke, at folk, der ikke har betalt kirkeskat, ikke må deltage,” siger Eberhard Harbsmeier.

Eberhard Harbsmeiers vurdering bakkes op af retsteolog Kristine Garde.

”Når kirkerummet er i funktion ved kirkelige handlinger, skal det være tilgængeligt for alle. Der er også et hensyn til, at de kirkelige handlinger skal kunne foregå i god ro og orden, men når det hensyn er overholdt, kan man ikke nægte nogen adgang til en gudstjeneste, og man kan ikke på nogen måde forbeholde kirken for private formål,” siger hun.

Sognepræst i Marmorkirken Mikkel Wold skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at man i Marmorkirken ”umuligt kan lukke alle ind til en kirkelig handling, som ønsker det, og samtidig opretholde gudstjenesten som et sted med ro og nærvær for menigheden.”

Han understreger, at sognets praksis er godkendt af Københavns Stift, og at man er nødt til at tage hensyn til brudeparret eller de pårørende ved en begravelse. Marmorkirken er et populært turistmål i København, som hvert år besøges af flere tusinde turister.

Det spiller en rolle for kirkens praksis, lyder det fra Mikkel Wold.

”Jeg går ud fra, Eberhard Harbsmeier er enig med mig i, at det nok ikke er specielt hensynsfuldt over for en menighed at lukke 4-5-600 turister ind under en vielse eller en bisættelse. Og lad mig lige understrege, at enhver, der ønsker at deltage i gudstjenesten, naturligvis bliver budt velkommen. Det benytter en del turister sig af hver søndag. Dem har vi foldere til på hovedsprogene, så jeg tror faktisk, de føler sig ganske godt modtaget,” skriver Mikkel Wold.

Biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jacobsen ønsker ikke at kommentere de konkrete episoder i Marmorkirken, men skriver i en kommentar, at der kan være særlige situationer, hvor det er nødvendigt at begrænse adgangen til kirken.

”Kirkerummet er til for at blive brugt, og det gerne af så mange som overhovedet muligt. I en række af de store kirker i Københavns indre by er der så mange, der ønsker at besøge kirken, at vi ikke altid kan tilgodese alles ønsker om adgang. Derfor kan det i forbindelse med de kirkelige handlinger nu og da være nødvendigt at afvise folk, der ikke har direkte tilknytning til handlingen. Det er naturligvis beklageligt, men kan være en helt nødvendig foranstaltning for at få dagligdagen til at fungere,” lyder det fra Peter Skov-Jacobsen.

Præst Mikkel Wold, Marmorkirken.
Præst Mikkel Wold, Marmorkirken.