Kritik af norsk reformationsfejring

NORGE

I et samlende dokument for den norske folkekirkes markering af 500-årsjubilæet har man ifølge kritikere antydet, at folk først fik direkte adgang til nåden, da det norske sprog kom ind i kirken efter Reformationen. Foto: LÆRKE POSSELT/Ritzau

Man overser, at prædikenen, der er en vigtig del af gudstjenesten, også foregik på norsk i middelalderen. Og at det latinske ritual kunne være meningsfuldt for folket.
Sigurd Hareide, reformationsforsker

Den norske kirke skaber et karikeret billede af den katolske middelalderkirke og overvurderer Reformationens betydning, lyder det fra reformationsforsker. Kirken kalder kritikken urimelig

To sætninger fra den norske kirke har skabt stor debat om betydningen af Reformationen og dannelsen af den protestantiske kirke. I et samlende dokument for den norske folkekirkes markering af 500-årsjubilæet har man nemlig ifølge kritikere antydet, at folk først fik direkte adgang til nåden, da det norske sprog kom ind i kirken efter Reformationen.

”Reformationen har givet os Bibelen, gudstjenesten, salmesang og trosoplæring på modersmålet. Sådan kan alle have direkte adgang til Guds ubetingede nåde,” lyder det i det såkaldte profildokument.

Og det er et problem, mener Sigurd Hareide, der er reformationsforsker og lektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Han er katolik, men lægger vægt på, at han ikke udtaler sig ud fra et religiøst perspektiv eller på vegne af den katolske kirke.

”Man overser, at prædikenen, der er en vigtig del af gudstjenesten, også foregik på norsk i middelalderen. Og at det latinske ritual kunne være meningsfuldt for folket. Desuden lægger man op til, at kristne først i den nye kirke på modersmål fik adgang til nåden, og det er ikke rigtigt,” siger Sigurd Hareide, som ikke mener, at kirkens

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.