Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Britisk biskop kritiserer butikker for at holde udsalg juleaften

”Jeg ved ikke, om man kan lukke for internettet for en enkelt dag, men hvis nogen har en god idé, så vil jeg støtte det i House of Lords. Denne måde at leve på, hvor vi kan alt i alle døgnets 24 timer, hvor der ikke er forskel på dag og nat, på, hvad dag i ugen det er, og selv på højtiderne, nedgør os som mennesker,” siger biskop Stephen Cottrell ifølge avisen The Times. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/ritzau

Britisk biskop vil støtte forbud mod, at stormagasiner og onlineforretninger åbner for juleudsalget allerede juleaften

Ussel mammon vinder over Juleevangeliet. Det er frygten hos britiske kristne. For i Storbritannien åbner internetgiganter, stormagasiner og store butikskæder for udsalg allerede juleaftensdag, så folk i stedet for den traditionelle midnatsgudstjeneste kan sidde hjemme foran computeren og lede efter gode tilbud.

Det viser manglende respekt for den kristne højtid, og man burde have en lovgivning, der gav folk mulighed for at være sammen med deres familie i juletiden, mener den anglikanske biskop af Chelmsford i Essex vest for London, Stephen Cottrell.

”Jeg ved ikke, om man kan lukke for internettet for en enkelt dag, men hvis nogen har en god idé, så vil jeg støtte det i House of Lords. Denne måde at leve på, hvor vi kan alt i alle døgnets 24 timer, hvor der ikke er forskel på dag og nat, på, hvad dag i ugen det er, og selv på højtiderne, nedgør os som mennesker,” siger biskop Stephen Cottrell ifølge avisen The Times.

Han er en de 26 biskopper fra Church of England, der også har sæde i Overhuset.

Hans forslag om lovgivning kommer som reaktion på, at onlinebutikker som Amazon samt stormagasiner som John Lewis og Debenhams åbner for juleudsalget, aftenen før briterne traditionelt pakker deres julegaver ud juledag.

Også i Church of England er julen årets største begivenhed med anslået 2,5 millioner kirkegængere, men det er kun en lille del af en befolkning på cirka 58 millioner mennesker.

53 procent af alle briter sagde i september, at de ikke havde nogen tro, da resultatet af den omfattende undersøgelse The British Social Attitudes Survey (Undersøgelse af britiske samfundsopfattelser) kom ud.

I år er første gang siden 2006, at juleaften falder på en søndag, og her gælder de sædvanlige søndagsåbningstider. Det vil være dagen for indkøb af de sidste gaver, men dog ikke i de 149 afdelinger af legetøjskæden The Entertainer, som holder lukket på en af årets mest lukrative handelsdage.

”At holde hviledagen ihu er et af De Ti Bud, så jeg mener ikke, at vi skal åbne dørene. Ganske vist er legetøjsbranchen meget afhængig af julen, og der er en hårfin grænse mellem at drive en kommerciel virksomhed, som er afhængig af salg i højtiden, og så ikke at miste blikket for den virkelige årsag til, at vi holder jul,” siger den kristne ejer Gary Grant til avisen Daily Mail om årsagen til, at han har givet sine 1700 ansatte fri juleaftensdag.