Kritik: DR Kirken holder for lang sommerpause

Seere af tv-gudstjenester må tænde for radioen de næste måneder, fordi DR Kirkens sommerpause er forlænget til tre måneder. Kirkeledere er skeptiske

DR-kirkens lange sommerpause møder kritik fra kirkeledere. På billedet: DR logo på siden af en lastbil ved DR byen.
DR-kirkens lange sommerpause møder kritik fra kirkeledere. På billedet: DR logo på siden af en lastbil ved DR byen. Foto: Jakob Eskildsen Denmark.

Tænder man fjernsynet på søndag for at opleve ugens faste gudstjeneste i DR Kirken, må man vente forgæves. DR har nemlig for nylig meldt ud, at programmet holder sommerpause i tre måneder.

Det mødes nu med kritik fra forskellige fronter. Blandt andet fra Henning Bjerg Mikkelsen, landsformand for KLF Kirke og Medier.

Vi har tidligere kritiseret DR for ikke at sende DR Kirken i et par måneder i løbet af sommeren, men nu skærper vi tonen, fordi man med tre måneders sommerpause skærer et helt kvartal væk. Det er kritisabelt, når man tænker på, at flytningen af DR Kirken til DR K skulle styrke kirkestoffet.

Folketingsmedlem Bertel Haarder (V) kalder det en meget dårlig idé at udsendelserne holder pause hen over sommeren.

Gudstjenesterne skal være præget af, at man hviler ud i gentagelsen. Vi gentager teksterne hvert andet år, og vi synger salmer, der er flere hundrede år gamle. Det bliver de ikke dårligere af, og det siger vi ikke øv til, for gentagelser er et led i gudstjenesten. Derfor er det en misforståelse af kirkens inderste formål, at man aflyser det om sommeren. Jeg forstår det slet ikke, siger han.

Også biskop i Viborg Stift Karsten Nissen mener, at udvidelsen af sommerpausen er en fejl. Han ærgrer sig især over, at programmerne ikke kan vises på tv for den gruppe, der ikke har mulighed for selv at opsøge gudstjenesterne.

LÆS OGSÅ:"Blachman lider for åben skærm for at fremlægge bevis for Guds eksistens"

Jeg synes, det er en skam. Jeg tror, der er mange, som ikke har mulighed for at komme i kirken selv, der er glade for at følge de smukke udsendelser, der er med til at bringe forkyndelsen ind i danskernes liv, siger han.

Fra nu og til den 8. september vil forskellige historie- og kulturprogrammer være at finde på DR Ks sendeflade på det tidspunkt, hvor DR Kirken normal optræder. Det kritiseres af Birgitte Stoklund Larsen, som er leder af Grundtvig-Akademiet.

Jeg mener, at Guds ord skal forkyndes hver søndag, så det kan jeg godt forstå, at KLF er kritiske over for. Det er formentlig et spørgsmål om ressourcer, men det er mærkeligt, at man ikke kan finde en anden model, siger hun.

Hos DR begrunder man den længere sommerpause med, at man har prioriteret bispevielsen i Haderslev Stift højt i år, og at ressourcerne derfor ikke er til at producere DR Kirken de næste tre måneder. Det fortæller kanalredaktør for DR K Flemming Hede-gaard.

Vi har altid holdt sommerferie i DR Kirken, så det er ikke noget nyt. Og jeg tror kun, der er tale om et par udsendelser færre i år end tidligere. Det skyldes, at der har været bispevielse, hvor vi har brugt ressourcerne i stedet.

Var idéen med at flytte DR Kirken til DR K ikke netop at opprioritere trosstoffet?

Det, at vi flyttede tro og eksistens-stoffet over på DR K, har givet programmerne bedre sendetider, og vi er samtidig begyndt at genudsende DR Kirken mandag formiddag. Derudover er DR Kirken jo ikke det eneste tro- og eksistensstof, vi sender, siger han.

Flemming Hedegaard fortæller desuden, at det ikke er muligt at sende genudsendelser, fordi de aldrig har optaget gudstjenester i sommerugerne og derfor ikke har programmer at genudsende. I stedet må man tænde sin radio på P1, som hver søndag året rundt vil transmittere radiogudstjeneste.