Kritik: DR skruer ned for trosstof

Det er en klar nedprioritering af trosstoffet, når DR sløjfer trosprogrammer og lancerer to nye, hvoraf det ene ikke har tro som hovedfokus, mener tidligere redaktør

DR's mangeårige studievært i flere trosprogrammer Anders Laugesen vil fra januar skifte stilling og ofte kunne høres under gudstjenestetransmissionen om søndagen i radioen. På billedet ses han i sin skurvogn ved hjemmet, hvorfra mange programmer om tro er blevet sendt. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
DR's mangeårige studievært i flere trosprogrammer Anders Laugesen vil fra januar skifte stilling og ofte kunne høres under gudstjenestetransmissionen om søndagen i radioen. På billedet ses han i sin skurvogn ved hjemmet, hvorfra mange programmer om tro er blevet sendt. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Mandag kunne DR melde ud, at man havde tænkt sig at skrue op for trostoffet på P1, når organisationen i januar lancerer to nye programmer, der skal sendes søndag formiddag. Men spørger man andre, er der af flere grunde tale om en markant nedprioritering af stoffet.

For det første bliver udsendelsen med søndagsgudstjenesten ni minutter kortere. For det andet vil ét af de to nye programmer ikke kun have tro som fokus, men i stedet handle om overgange i livet i samtaleprogrammet ”Tal til mig – med Iben Maria Zeuthen”. Værten vil hver uge tale med en gæst om tro, eksistens og livsudfordringer, som det hedder i DR’s pressemeddelelse, hvor man også kan læse, at den garvede trosvært Anders Laugesen ikke længere skal være vært for et program, men i stedet være reporter på radiogudstjenester.

Det kan gå ud over fagligheden i DR’s trosdækning, frygter biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, som vurderer, at han får brug for en uddybning, hvis han skal forstå, hvordan det er at skrue op for trosstoffet med den varslede omlægning.

”Det bekymrer mig, at man laver de ændringer. Som udgangspunkt vil jeg mene, at det er altafgørende at have værter, der kender deres stof, hvis man vil have en ordentlig trosdækning. Jeg er helt med på, at trosstoffet godt kan komme til udtryk på andre måder og på andre flader, end vi er vant til, men det kræver altså, at der er en stærk faglighed til stede på redaktionen. Jeg håber, at det er noget, vi kan få en dialog med DR om,” siger han.

Den tidligere sognepræst og redaktør for kirkestof på DR, Mogens Hansen, udlægger også DR’s kommende omlægning af trosprogrammerne som et fravalg af faglighed.

”De siger det ikke selv, men der er tale om en degradering af Anders Laugesen, som er den, der ved mest om stoffet i hele DR. Det bekræfter en tendens, som jeg har set længe på radioområdet, hvor man fravælger folk, der ved, hvad de taler om, til fordel for yngre, kendte værter. Jeg kender ikke til Iben Maria Zeuthens kendskab til religion og tro, men hun har tilsyneladende ikke beskæftiget sig indgående med det tidligere,” siger Mogens Hansen, der er tidligere kollega med Anders Laugesen.

Mogens Hansen hæfter sig også ved, at interviewprogrammet med Iben Maria Zeuthen ikke bliver et særskilt trosprogram, men at tro beskrives som et af de emner, hun vil tale med sine gæster om.

”Det er en måde at udvande trosstoffet på, som de også har gjort med programmet ’Tidsånd’, der slutter nu. Det program var heller ikke særskilt om tro, og hvis man laver en optælling, vil man se, at omtrent halvdelen af programmets emner har handlet om andet end tro. Jeg vil æde min hat på, at dette nye interviewprogram i endnu højere grad vil udvande forståelsen af kirkestof,” siger han.

En anden konsekvens af omlægningen af DR’s trosstof er, at ét af de nye programmer ikke vil kunne høres på FM-båndet, når det sendes live.

Det skyldes, at udsendelsen ligger søndag klokken 9, og her er det stadig P2, der sender på FM, mens lyttere af P1 må nøjes med at lytte digitalt, for eksempel ved hjælp af en DAB-radio. Mere end halvdelen af den samlede radiolytning foregår stadig via FM-båndet, og derfor er der en risiko for, at første udsendelse af programmet om søndagen når ud til færre lyttere, mens genudsendelsen af samme program omvendt vil være på det mere populære FM-bånd.

Placering kan skade lytningen, siger Michael Böss, tidligere medarbejder på et trosprogram på P1 og historiker.

”Man sender et klart signal, når man lægger et program på et tidspunkt, hvor man ikke kan lytte til det over FM. Det vil betyde, at færre vil lytte til det om søndagen af den grund, at størstedelen af den samlede radiolytning stadig foregår over FM,” siger Michael Böss og ærgrer sig desuden over, at Anders Laugesen bliver fjernet som vært.

”Det er jeg meget ked af, for han var et naturtalent med en enorm viden om kristendom, teologi og religionshistorie. Men jeg er også spændt på at høre de nye programmer. Jeg synes for eksempel, at Paula Larrain og Christoffer Emil Bruun er dygtige folk, og jeg har været glad for at lytte til deres programmer,” siger han om de to værter, der skal stå for det ugentlige tros- og aktualitetsprogram, der endnu ikke har fået et navn.

Hos den kirkelige mediebrugerorganisation KLF, Kirke & Medier ærgrer man sig også over tabet af Anders Laugesen som vært. Det siger generalsekretær Mikael Arendt Laursen.

”Personligt og på vegne af vores medlemmer vil jeg gerne beklage, at Anders Laugesen ikke fortsat skal være vært på et trosprogram. Der var bred opbakning til hans programmer, og dem kommer vi til at savne. Jeg kan ikke forholde mig til den nye vært, Iben Maria Zeuthen, når jeg ikke har hørt hendes program endnu, men hun er en kompetent journalist, så det bliver spændende at følge,” siger generalsekretæren, som også ærgrer sig over, at det ene af programmerne bliver sendt i et tidsrum, hvor man er nødsaget til at lytte digitalt.

Kanalchef på P1 Thomas Buch-Andersen er uenig i kritikken.

”Anders Laugesen fortsætter, men i en ny rolle, hvor han skal formidle gudstjenesten mellem klokken 10 og 11. Det er vores stærkeste kristne udsendelse, og vi vil gerne skrue op for formidlingen af den. Samtidig kommer det nye tros- og eksistensprogram med Iben Maria Zeuthen. Det er ikke udelukkende et kristent program, men behandler tro og overgange i livet på en ny måde,” siger han og tilføjer, at det i sidste ende ikke vil betyde det store, at det andet trosprogram ikke vil være tilgængeligt på FM-båndet om søndagen.

”Søndag har vi rigtig mange lyttere på DAB og via internettet. Dagen efter bliver det genudsendt på FM-båndet, og i alt kommer trosprogrammerne fra januar til at have flere sendeminutter på FM end i dag, hvor genudsendelserne af begge trosprogrammer er på DAB.”