Kritik: Indvandrerpræst modarbejder sin egen mission med hård retorik

Indvandrerpræsten Massoud Fouroozandehs kritiske tilgang til islam er i centrum i ny sag om hans virke i Korsløkke Sogn på Fyn. Den hårde tone kan skade hans arbejde med at omvende muslimer, mener Indre Mission og domprovst

Massoud Fouroozandeh er tidligere flygtet fra både Iran og Vollsmose i Odense, hvor han her ses. Han og hans familie blev voldsomt chikaneret, da han boede i området, men i dag virker han som vikarpræst i Korsløkke Sogn, der ikke er langt fra Vollsmose. – Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix.
Massoud Fouroozandeh er tidligere flygtet fra både Iran og Vollsmose i Odense, hvor han her ses. Han og hans familie blev voldsomt chikaneret, da han boede i området, men i dag virker han som vikarpræst i Korsløkke Sogn, der ikke er langt fra Vollsmose. – Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix.

Migrantpræsten Massoud Fouroozandehs tone over for islam er så konfrontatorisk og hård, at menighedsrådet i Korsløkke Sogn, hvor han er ansat som vikarpræst, for nylig henvendte sig til Fyens Stifts biskop. I et brev beskrev menighedsrådet en frygt for, at hans ”islamkritiske tilgang” kan udløse et terrorangreb i sognet, hvor der bor mange ”rabiate” og ”særdeles voldsparate” muslimer.

Men hvad er det for en islamkritisk tilgang, der menes? Det har ikke været muligt at få en forklaring fra menighedsrådet, men har man fulgt Massoud Fouroozandeh på sociale medier gennem årene, tegner der sig et billede af en ofte kompromisløs retoriker, når det handler om islam.

For nyligt reklamerede han på Facebook for nogle klistermærker med påskriften ”Nej til islam i Danmark”. I opslaget skrev han ”Let us make Denmark clean again” (Lad os gøre Danmark rent igen), hvilket fik andre debattører til at beskylde ham for at videreføre en racistisk renhedstankegang. Han forsvarede sig med, at islam ikke er en race, og at han blot kritiserer ideologien islam, men ikke ønsker de enkelte muslimer ondt.

Hans tilgang er kendetegnet ved en uforsonlig stil over for meningsmodstandere, der ofte kaldes naive og beskyldes for at være ”halal-hippier”. Flere biskopper kaldes jævnligt ”uduelige” og fremmer ifølge Fouroozandeh islams sag.

Indre Missions formand, Hans-Ole Bækgaard, har fulgt Massoud Fouroozandeh gennem årene og mener, at han i dag modarbejder sin egen mission med sin konfrontatoriske stil.

”Jeg er stor tilhænger af ytringsfrihed. Men når det gælder missionsarbejde, ser jeg sådan på det, at hvis andre kan opfatte det, man siger, som direkte provokation, så har man ikke skabt den bedste platform for samtale,” siger han.

”Når vi i Indre Mission siger, at vi gerne vil drive vores tværkulturelle arbejde med en anden retorik, end Massoud Fouroozandeh gør det, så kan dette ( Lets make Denmark Clean again, red. ) og andre udsagn danne grundlag for det. Vores erfaring er, at der ikke har været basis for det store samarbejde. Men vi er fælles om intentionen, at muslimer skal mødes med evangeliet.”

Anders Gadegaard, der er domprovst i Københavns Stift, mener også, at Massoud Fouroozandeh modarbejder sig selv og sin erklærede mission med at nå muslimer med evangeliet, når han udtaler sig, som han gør.

Da domprovsten i sin tid var formand for Danske Kirkers Råd, opsagde man samarbejdet med Massoud Fouroozandeh og kirken Church of Love, netop fordi tonen dengang var så islamkritisk, som den også er nu.

”Trossamfund, vi som folkekirke er uenige med, skal vi ikke lægge for had. Vi skal se på det, vi muligvis har tilfælles og derfra snakke om forskellene. Han gør det helt modsatte. Og derved opildner han til en radikalisme hos de lokale muslimer, som betyder, at han opnår det modsatte af, hvad han gerne vil,” siger Anders Gadegaard.

Sognepræst i Ribe Domkirke Torben Bramming har i mange år støttet Massoud Fouroozandeh og gør det stadig. Han mener, at man har fokus det forkerte sted, hvis man hænger sig i, hvordan han skriver om islam på Facebook.

”Hvis du spurgte folk, om de helst ville have en leder, der drak, røg og bandede fra morgen til aften frem for en vegetar, der var god mod dyr og kvinder, ville de vælge den sidste. Problemet er bare, at den sidste er Adolf Hitler, mens den første er Winston Churchill. De, der fokuserer på tonen, har aldrig selv været på fronten og kender ikke islams mørke sider, som Massoud Fouroo-zandeh gør. I stedet for at kritisere hans aggressive retorik burde man måske se den som et udtryk for, at islamistisk tilstedeværelse i Danmark skaber alvorlige problemer,” siger han.

Massoud Fouroozandeh giver heller ikke meget for kritikken af hans tone. Han vil opfordre Indre Missions formand Hans-Ole Bækgaard til at åbne sin bibel og slå op på kapitel 23 i Matthæusevangeliet. Her taler Jesus med store bogstaver til farisæerne og de skriftkloge.

”Jesus havde også en uforsonlig tone. Jeg vil ikke gå i dialog med islam, for vi kan som kristne ikke gå på kompromis med sådan en antidemokratisk og anti-kristelig ideologi. Indre Missions formand siger dette, fordi bevægelsen desværre har taget en position i det tværkulturelle arbejde, hvor det handler om at være i dialog med islam,” siger han.

Indre Missions deler position med mange af de andre aktører på det tværkulturelle i folkekirken. Kan du arbejde sammen med nogen af dem overhovedet?

”Jeg har samarbejde og kontakt med alle. Men vores måder at nå muslimer på er desværre vidt forskellige. Alle, der får penge fra folkekirken, driver ikke evangelisk mission som jeg gør, for der er man mere interesseret i sameksistens og hyggesnak.”

Risikerer du ikke at støde folk fra dig ved din uforsonlige tone og brugen af slogans som ”Let us make Denmark clean again”?

”Når jeg siger lad os gøre Danmark rent igen, mener jeg evangelisk. Der handler ikke om kulturer eller hudfarve, men om at gøre Danmark rent i evangelisk forstand. Mere evangelium, mindre islam.”

”Du vil altid støde nogle fra dig og trække andre til, sådan er livet. Det gjorde Jesus også. I sidste ende må man spørge sig selv, hvad ens kald er: Er det at forkynde evangeliet purt og rent eller at være politisk korrekt?,” spørger Massoud Fouroozandeh, hvilket Hans-Ole Bækgaard dog afviser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra biskop Tine Lindhardt.