Kritik: Sag om reinkarnation udstiller folkekirken som uærlig

Biskop indkalder præst Anette Berg til ny samtale. Man bør overveje en læresag ved præsteretten, mener professor

Sagen om præst Annette Berg (th.) og hendes tro på reinkarnation udstiller folkekirken som naiv og uærlig. Sådan lyder det fra eksperter, efter at Roskildebiskop Peter Fischer-Møller (tv.) nu igen indkalder den omstridte præst til tjenstlig samtale.
Sagen om præst Annette Berg (th.) og hendes tro på reinkarnation udstiller folkekirken som naiv og uærlig. Sådan lyder det fra eksperter, efter at Roskildebiskop Peter Fischer-Møller (tv.) nu igen indkalder den omstridte præst til tjenstlig samtale. Foto: Bjarne Lüthcke/Privatfoto.

Sagen om præst Annette Berg og hendes tro på reinkarnation udstiller folkekirken som naiv og uærlig. Sådan lyder det fra eksperter, efter at Roskildebiskop Peter Fischer-Møller nu igen indkalder den omstridte præst til tjenstlig samtale.

Det sker, efter hun i tirsdags i en personlig pressemeddelelse på ny erklærede sin åbenhed for reinkarnation. Efter en tjenstlig samtale mellem biskoppen og Annette Berg havde de to ellers udsendt en fælles pressemeddelelse, hvor hun beklagede, at hun med udtalelser om at tro på reinkarnation havde udtrykt sig ”uklart og misforståeligt i nogles øjne.”

Men i sin private pressemeddelelse fastholder Annette Berg nu, at hun fortsat holder døren på klem for reinkarnation, blandt andet med formuleringen ”Jeg tror på, at reinkarnation kan være en mulighed blandt andre.”

Teologiprofessor Svend Andersen fra Aarhus Universitet, der er formand for Selskab for Kirkeret, kalder håndteringen af sagen ”fuldstændig grotesk.”

”Det er grotesk, at præsten føler sig nødsaget til at udsende en korrektion, efter hun og biskoppen har haft en formentlig grundig samtale, hvorom de i fællesskab har udsendt en udtalelse. Jeg mener, at det gør folkekirken fuldstændig utroværdig. Det giver et helt forvirrende billede af, hvad folkekirken er, og jeg mener, at der bør igangsættes en teologisk udredning, eller at der indledes en læresag ved præsteretten, så man kan få afklaret spørgsmålet om reinkarnation i folkekirken,” siger Svend Andersen.

Peter Aagaard, lektor i offentlig ledelse ved Roskilde Universitet, betragter med den nye udvikling biskoppens og Annette Bergs fælles udmelding som noget, der lyder som spil for galleriet.

”Det er et spil, der skal komme kritikerne i møde. Den administrative del af folkekirken ser naturligt nok kirken som en institution, der skal bevares, og derfor har man set denne forhandling mellem de to. Problemet er så, at de tydeligvis ikke har været enige om, hvad der skulle stå i pressemeddelelsen, og det er naturligvis ikke godt,” siger Peter Aagaard, der bemærker, at han kun kender sagen fra pressens omtale.

Professor i teologi Jesper Høgenhaven fra Københavns Universitet mener, at sagen mellem biskop Peter Fischer-Møller og præst Annette Berg kan få folkekirken til at fremstå uærlig.

”Det er slet ikke heldigt med denne udvikling, hvor vi får indtrykket af en uærlighed mellem biskoppen og præsten: At der er bestemte ting, præsten ikke må sige højt. Den dobbelthed har man ikke brug for. Jeg undrer mig hver gang i de her præstesager over, hvorfor man i folkekirken ikke tager et selvopgør og får tænkt over, hvor man står i forhold til den kristne tradition. Det er ikke forbudt at mene noget andet end den evangelisk-lutherske kristendom, men så skal man måske få afklaret, om man vil være præst,” siger Jesper Høgenhaven.

Biskop Peter Fischer-Møller fortæller, at han undrer sig over Annette Bergs pressemeddelelse og mener, at ”der må være tale om en misforståelse”.

”Vi havde en fast aftale, Annette Berg og jeg. Vi havde aftalt, at når vi blev spurgt, så henholdt vi os til pressemeddelelsen. Så jeg tænker, at hendes pressemeddelelse er udtryk for en misforståelse, men jeg ser alvorligt på det, og derfor har jeg indkaldt Annette til en ny samtale,” siger Peter Fischer-Møller.

Annette Bergs pressemeddelelse: