Kritikere: Biskop har skadet vores tillid ved at holde skilsmisse hemmelig

Det virker fordækt, at den nye biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, ikke fortalte om sin skilsmisse, da han lå i valgkamp, mener præst og menighedsrådsformand, der i dag føler sig snydt

Kritikere: Biskop har skadet vores tillid ved at holde skilsmisse hemmelig
Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Den nye biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, ligger i skilsmisse. Det oplyste han bare ikke under bispevalgkampen, som fandt sted i løbet af sommeren og efteråret sidste år. Men det burde han have gjort, hvis det stod til en præst og to menighedsrådsmedlemmer i Lyngby Kirke, som ligger i Helsingør Stift.

I dagens avis skrev de et debatindlæg under overskriften ”Hvorfor er biskoppens skilsmisse og nye forhold en offentlig hemmelighed?”. Her kritiserede de tre debattører, at den nye biskop kort efter indsættelsen i januar fik ”konen skiftet ud med kampagnelederen”, hvilket de mener har gjort valgkampen til ”et offentligt stævnemøde”. De skrev derudover:

”Tåler utroskab og skilsmisser ikke dagens lys? Tror biskoppen ikke, at vi kunne tåle den oplysning?” med henvisning til, at den nye biskop burde have lagt sine private forhold frem forud for valghandlingen.

Menighedsrådsformand Karen Hornshøj Møller er den ene af de tre debattører, og hun uddyber over for Kristeligt Dagblad, hvorfor hun mener, at biskoppens privatliv har offentlig interesse.

”Under valgkampen fik vi at vide, han var en familiemand og familiefar, at han var gift og havde børn og et nyfødt barnebarn. Det var det, der blev sagt om ham privat. Og så får man pludselig at vide efter indsættelsen, at han to dage efter valget gik fra konen. Men hvorfor var det en hemmelighed?”, siger hun.

”Jeg har selv været skilt, og jeg er fløjtende ligeglad med, om andre bliver det og folks seksuelle observans derudover. Men når jeg lige efter valget får at vide, at han er gået fra konen, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at det var en valgstrategi ikke at fortælle det. Og så føler jeg mig dum. Så føler jeg mig snydt.”

Karen Hornshøj Møller understreger, at holdningen er hendes, og at hun altså ikke repræsenterer resten af menighedsrådet i Lyngby. Hun fortæller, at hun selv stemte på Peter Birch. Det ville hun også have gjort, hvis hun havde vidst, at han lå i skilsmisse – vel at mærke, hvis han havde lagt kortene frem under valgkampen. Nu er hun mere i tvivl om, hvorvidt det var en rigtig beslutning.

”Det er synd og trist for begge parter, når et ægteskab slutter. Men med den der hemmeligholdelse, så føler jeg, at jeg har svært ved at have tillid til ham. Jeg er jo en part i spillet, fordi jeg er medlem af et menighedsråd i Helsingør Stift. Jeg skal arbejde sammen med biskoppen. Men hvis jeg skal arbejde sammen med nogen, skal jeg kunne stole på dem. Så skal det foregå ærligt og åbent. Det har jeg det svært ved at se for mig kan ske nu. Jeg synes virkelig, der er slået skår i tilliden.”

Præst i Lyngby Kirke Julie K. Goldschmidt, som også er underskriver på debatindlægget, er enig med menighedsrådsformanden i, at oplysningerne skulle være lagt frem tidligere. Hun mener, at der var talrige muligheder og interviewsituationer, hvor Peter Birch kunne have fortalt, at han stod i en skilsmisse.

”Han skulle have nævnt det i de der interview. Når han ikke udtaler sig om de faktiske forhold i hans privatliv, så virker det som om, det er valgflæsk. Som om han ikke selv troede på, at han ville blive valgt, hvis han sagde det, som det var,” siger Julie K. Goldschmidt.

Hun er også selv skilt og mener altså ikke, at der er noget galt i det. Hverken teologisk eller menneskeligt. Tværtimod burde Peter Birch have stået ved sin beslutning for på den måde at bryde et udbredt tabu, mener hun.

”I stedet er han med til at holde tabuet om at være skilt ved lige. Han får det til at virke skammeligt at være skilt ved ikke at sige det højt. At vi mennesker ikke kan bære det prædikat, at vi er skilt,” siger Julie K. Goldschmidt.

Peter Birch svarer selv på jeres debatindlæg, at det ikke er en hemmelighed, at han er ved at blive skilt, og at han håber på forståelse for, at hans familieforhold er et privat anliggende. Hvad er dit syn på det?

”Hvis familieforhold er et privat anliggende, hvorfor var det så offentligt, at han var gift? Hvorfor er det værre at være skilt? Jeg tror ikke, nogen havde løftet et øjenbryn, hvis han havde sagt, at han var ved at blive skilt. Men han frygtede tydeligvis, at der ville bryde en brand ud, hvis kan fortalte det. Han undervurderer sin menigheds tilgivelse,” siger Julie K. Goldschmidt.

Kristeligt Dagblad har forelagt kritikken for Peter Birch. Biskoppen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, da han betragter den som privat. Han henviser til det skriftlige svar, han gav i dagens avis:

”En skilsmisse er en ulykkelig situation. Det er ikke en hemmelighed, at jeg er ved at blive skilt, men jeg håber på forståelse for, at mine familieforhold er et privat anliggende, og jeg har ikke yderligere kommentarer.”