Koncerter må samle 500 gæster udendørs. Kirker må samle 10

Nye retningslinjer giver kulturlivet adgang til at samle langt flere end kirkelivet både udenfor og indenfor. Det vækker undren blandt både præster og formanden for Landsforeningen af Menighedsråd

Udendørs gudstjenester har ofte været holdt i forbindelse med Kristi himmelfart og pinse, men i år er det ikke muligt, hvis der skal være mere end 10 tilstede. –Foto: Jens Panduro/Ritzau Scanpix.
Udendørs gudstjenester har ofte været holdt i forbindelse med Kristi himmelfart og pinse, men i år er det ikke muligt, hvis der skal være mere end 10 tilstede. –Foto: Jens Panduro/Ritzau Scanpix.

Du kan nu komme til udendørs koncert med op til 499 andre personer, hvis du og de andre gæster sidder ned imens. Men hvis der er tale om en gudstjeneste eller konfirmation, er det ikke lovligt. Det skyldes forskellige retningslinjer for kulturliv og kirkeliv.

I fredags blev retningslinjerne for genåbningen af store dele af det danske kulturliv offentliggjort, og det blev muligt at holde udendørs kulturarrangementer med op til 500 personer, hvis det er med siddende publikum.

Det undrer Nanne Mølhave, der er sognepræst i Bolbro Kirke ved Odense. Hun havde planlagt en udendørs gudstjeneste i sin have i pinsen, som hun fortalte om i Kristeligt Dagblad tidligere på ugen. Men på grund af, at forsamlingsforbuddet fortsat gælder ved udendørs arrangement for kirker og trossamfund, besluttede hun og kirkens menighedsråd i onsdags at aflyse den udendørs pinsegudstjeneste efter en samtale med domprovsten. Nu undrer hun sig over, at der er helt andre regler for kulturlivet.

”Det er mærkeligt, at der er så forskellige retningslinjer,” siger Nanne Mølhave.

I Skødstrup Kirke nord for Aarhus plejer de at holde pinsegudstjener i det fri. Erik Søndergård, der har været sognepræst i kirken de sidste 19 år, fortæller, at det er en fast tradition, og det plejer at være en stor succes. Han undrer sig også over de forskellige retningslinjer, for han mener, at folk sagtens kan finde ud af holde afstand.

”Vi har en stor dejlig græsplæne, som gør det let at holde afstand. Det virker nogle gange som om, man prøver at slå hårdt ned på alt og faktisk generer rigtig mange,” siger han.

Ud over muligheden for at holde større arrangementer udenfor, udstikker retningslinjerne også andre krav til afstand indendørs, end der er for kirker og trossamfund. Der skal være to kvadratmeter gulvareal pr. person i en biograf- eller teatersal, mens tallet for kirker og trossamfund er fire. Det forekommer ulogisk for Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

”Muligheden for at holde større kulturelle arrangementer udenfor bør give anledning til at åbne for udendørs gudstjenester. Jeg regner dog med, at retningslinjerne for kulturlivet også gælder for kulturelle arrangementer i kirkerne som en kirkekoncert eller et foredrag. Retningslinjerne for gudstjenester er baseret på et forsigtighedsprincip i forhold til smittefaren ved salmesang, men det bør også kunne håndteres udendørs,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) til dette.