Prøv avisen

Kvickly bygger på kirkegård

Der bliver alligevel bygget et supermarked oven på den tidligere kirkegård i Nykøbing F. - Foto: Coop Danmark. Foto: Coop Danmark

Efter syv års strid er supermarked gået af med sejren og bygger varehus oven på nedlagt kirkegård i Nykøbing F.

Det er dagligvarernes sejr over fortiden, når Coop Danmark efter syv års strid nu kan meddele, at der i 2008 står en Kvickly oven på en nedlagt kirkegård i Nykøbing Falster. Kun en enkelt af de tidligere kritikere er tilbage.

Og Sven Thorsen, formand for Dansk Naturfredningsforenings lokalafdeling i Nykøbing Falster, mener da også, at de tidligere kampfæller mod byggeriet har svigtet.

Jesus jagede kræmmerne ud af templet. Nu byder biskoppen og menighedsrådet dem velkommen. Det undrer mig noget, at folkekirken svigter sit ansvar i den her sag, siger han.

Det mener heller ikke hverken biskop i Lolland-Falsters Stift, Steen Skovsgaard, eller menighedsrådsformand i Nykøbing Falsters Sogn, Preben Bonde, er tilfældet.

Vi går ind for en genbegravelse af ligene på den gamle kirkegård. Gravearbejdet forestår entreprenøren, men vi har tilbudt at assistere, siger Preben Bonde.

Biskop Steen Skovsgaard, som i april var en del af et enigt bispekollegium, der anbefalede en udvidelse af gravfreden fra 100 år til 200 år, siger nu, at den her sag er anderledes.

Jeg er da ikke vanvittig positiv, men nu er der fundet en løsning, jeg som biskop kan gå ind for. Man kan også sige, at det jo ikke er en fantastisk smuk kirkegård, der nedlægges. Det er en parkeringsplads, der bygges på.

Informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen siger:

Vi har prøvet at tage en lille smule hensyn til kritikken og vil berøre så lille en del af kirkegården som muligt.

Coop Danmark opgav i 2002 projektet efter massive protester og ville se sig om efter en anden byggegrund. Det har man også gjort, men ingen anden grund har samme optimale beliggenhed i forhold til bymidten, siger informationsdirektøren.

Ingen ved hvor mange lig og hvor velbevarede der skal flyttes på den grund, der nu er lidt mindre end den oprindelige.

Menighedsrådsformand og biskop mener, at der bliver tale om få, Coop ved det ikke, og Sven Thorsen tvivler på, at nogen vil røbe det egentlige antal.

Den sidste begravelse på kirkegården var omkring 1945. Kirkegården mest prominente grav er Grundlovens hovedforfatter, biskop D.G. Monrad, der døde i 1887.