Prøv avisen

To kvinder deler den første N.F.S. Grundtvigs Pris

Maya Ilsøe, der skrev manuskriptet til børnenes julekalender "Pagten" (2009) vandt i går N.F.S. Grundtvigs Pris.

Prismodtagerne står bag DR's jule- kalender 2009

I aftes blev N.F.S. Grundtvigs Pris uddelt for første gang. Og "vinderne" blev: Maya Ilsøe, der skrev manuskriptet til børnenes julekalender "Pagten", som blev vist i 2009, og Helle Krogh Madsen, leder af Folkekirkens Skoletjeneste, som står bag undervisningmaterialet til serien.

Prisen blev uddelt som en del af Grundtvigs Forums årsmøde, som begyndte i går.

Og leder af Grundtvig-Akademiet Birgitte Stokholm Larsen har tidligere sagt, at nok er der penge i prisen, men den er ikke mindst indstiftet for at få debatter om, hvad grundtvigianisme er i en moderne tid. Og ikke mindst, hvordan man formidler den grundtvigske forbindelse mellem folk og kirke. Den debat skal foregå i præstegårde, på høj- og efterskoler, og hvor de grundtvigske i øvrigt befinder sig.

Med den overvældende modtagelse, som "Pagten" fik hos både børn og barnlige voksne, er det ikke en stor overraskelse, at prisen går til hende, der har skrevet serien, og hende, der har sikret "Pagten" et liv efter julekalenderen. Få andre tiltag ville have fået interessen for den gamle salmedigter op i de befolkningsbrede højder.

Maya Ilsøe har også skrevet episoder til tv-serien "Sommer" og er uddannet fra filmskolen i 2003.

Helle Krogh Madsen er teolog, præst ved Frederiksberg Kirke og bruger hovedparten af sit arbejdsliv på at formidle gennem Folkekirkens Skoletjeneste på Frederiksberg. Senest blandt andet med et kirkeprojekt under Golden Days-festivalen i september, hvor 54 klasser og 90 lærere og præster indgik i et forløb om pietisme og fornuft, som blandt andet foregik med prædikener i 1700-tals-kirkerne.

benteclausen@k.dk

Benjamin Engell spillede Malte, og Karla Løkke Lyda i børnenes julekalender "Pagten", som Danmarks Radio viste i 2009. -- Foto: Keld Navntoft.