Prøv avisen

Kvinder misbruges mere end børn i alverdens kirker

Ifølge en undersøgelse fra 2009 gennemført af Diana R. Garland fra Baylor University i Texas har tre procent af alle kvindelige kirkegængere i USA været udsat for sex-chikane eller for seksuelle overgreb fra deres præst. Foto: .

Seksuelt misbrug finder sted i alle trossamfund over hele verden. Og i 95 procent af tilfældene er ofrene voksne kvinder, hævder opsigtsvækkende bog

Seksuelle overgreb finder ikke kun sted i den katolske kirke. Og ofrene er ikke kun børn. Op til 95 procent af ofrene for præsters seksuelle misbrug er kvinder, der manipuleres eller på anden vis tvinges til seksuelle ydelser. Det er påstanden i en bog, som Kirkernes Verdensråd har på trapperne i samarbejde med den kristne studenterorganisation World Student Christian Federation.

LÆS OGSÅ: Hjælp til voksne, der blev misbrugt som børn

De eksperter, der udtaler sig i bogen, anslår, at 90-95 procent af ofrene for seksuelt misbrug begået af præster er kvinder, siger Valli Batchelor, australsk teolog og koordinator bag bogen When Priests and Pastors Prey (på dansk: Når præster bliver rovdyr).

Ifølge en undersøgelse fra 2009 gennemført af Diana R. Garland fra Baylor University i Texas har tre procent af alle kvindelige kirkegængere i USA været udsat for sex-chikane eller for seksuelle overgreb fra deres præst.

Den forskning, vi præsenterer i bogen, gælder ikke kun for USA og Storbritannien, men også for Europa, Afrika og Asien. Overgrebene spænder fra det rent verbale niveau, for eksempel når en præst under dække af sjælesorg eller rådgivning udfritter kvinden om meget intime og detaljerede beskrivelser af sit seksualliv, og til voldtægt, siger Valli Batchelor.

Vibeke Møller, leder af den danske afdeling af Europæisk Skole for Pastoral Støtte til Ofre for Seksuelt Misbrug, ESARPAC, er ikke overrasket over bogens konklusioner.

Jeg tror helt klart, der er et skjult isbjerg af seksuelle overgreb mod voksne i alle kirkesamfund og formentlig også herhjemme. Jeg kan ikke sige hvor mange, eller om det er mere eller mindre udbredt end overgreb mod børn, siger Vibeke Møller, der også er mangeårig medarbejder i KRIS, Kristen Rådgivning for Incestofre og Seksuelt misbrug.

I en sag herhjemme var der tale om en psykisk syg, som blev forført af den præst, hun havde opsøgt i håb om støtte. Det er et typisk eksempel på, at misbrugeren har benyttet sig af en sårbar person, der ikke er i stand til at sætte grænser selv, siger Vibeke Møller.

I Norge viste en kortlægning i den norske statskirke fra 2010, at der i 2009 var én enkelt sag om seksuel omgang mellem en præst og en person, som var over 16. Yderligere blev 15 tilfælde af andre seksuelle krænkelser indrapporteret, hvoraf de fleste var mindreårige.

Norge har flere årtiers erfaring med forebyggelse af seksuelle overgreb, både blandt præster og frivillige. Også Danmark burde have større fokus på spørgsmål som for eksempel de grænser, der bør respekteres under sjælesorg, mener Vibeke Møller.

Under sjælesorg kommer man pr. definition ind på intime spørgsmål. Det kan virke naturligt at trøste, for eksempel ved at holde i hånd, og det kan så udarte. Det er vigtigt at gøre sig etiske overvejelser om respekten for andres grænser i den situation, siger Vibeke Møller.

Vi håber, at bogen kan være med til at bryde tavsheden, så kirkerne omsider begynder at gøre noget ved problemet, siger Valli Batchelor.

20 procent af alle amerikanske kvinder er blevet udsat for voldtægt, fastslås det i den officielle regeringsundersøgelse, National Intimate Partner and Sexual Violence Survey fra 2010.

Kirke&Tro side 4