Prøv avisen

Kvinder skal møde kvinder i Haderslev

I Haderslev vil et kirkeligt netværk gerne have kontakt med nydanske kvinder. Her ses to kvinder, der er i det kreative hjørne og maler på sten. – Foto: Else Wiwe

I en kvindeklub i Haderslev kan danske og nydanske kvinder hver måned udveksle erfaringer på tværs af kulturer og religioner. Projektet er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris og har også haft succes andre steder i landet

I løbet af foråret har der været iransk, afrikansk og kroatisk madlavning. Der har også været hennamaling, ture på biblioteket og oplæg om sunde tænder og madpakker til børn på programmet, når en gruppe danske og nydanske kvinder har mødtes onsdag formiddag en gang om måneden. Initiativet hedder Kvinder møder kvinder, og skal fremme forståelse for og viden om deltagernes kulturer. Og så er det indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris.

”Den oprindelige tanke var at forsøge at skabe en kontakt og et netværk mellem kvinder med forskellige baggrunde. Det er en kvindeklub, hvor vi deler traditioner, dagligdag og tro med hinanden eller bare er sammen. Det er enormt lærerigt,” fortæller Helene Nørgaard, der har været med til at starte initiativet og nu stadig er med i arbejdsgruppen i Haderslev Sogn.

Kvindeklubben er et af de tværkulturelle projekter, som Luthersk Mission og folke-kirkerne i Haderslev samarbejder om. Initiativet er også tiltænkt de udenlandske kvinder, der af forskellige grunde ikke kan deltage i arrangementer, hvor der er mænd til stede. Erfaringer viser også, at kvinder kan dele mere med hinanden, når de kun er kvinder. Kirker flere steder i landet har taget Haderslev-kirkernes model for samvær til sig og mødes en gang om måneden. Det er der en god grund til, hvis man spørger Else Wiwe, der er den anden initiativtager og tværkulturel konsulent i Luthersk Mission.

”Vi har rigtig gode erfaringer med initiativet. Stemningen, når vi er sammen, siger det hele. Kvinderne er glade, snakken går, og vi hygger os. Flere oplever at få et job, som forhindrer dem i at deltage onsdag formiddag, og de spørger gentagne gange, om vi kan holde det om eftermiddagen eller om aftenen i stedet. ”

I Haderslev har initiativet Kvinder møder kvinder været i gang i flere år. Kvinderne kommer fra lande som Bos-nien, Kroatien, Syrien, Iran og flere afrikanske lande, og når de dukker op i kvindeklubben har de næsten kun det tilfælles, at de alle er bosat i Danmark og i kortere eller længere perioder går hjemme. Helene Nørgaard og de andre kvinder i arbejdsgruppen går meget op i, at alle skal være velkomne til de arrangementer, der i sidste ende skal fremme integrationen.

”Vi vil gerne møde de nydanskere, der kommer til landet, og vise dem imødekommenhed, så de også kan opleve den kultur, vi har. Hvis de skal integreres på en ordentlig måde, skal vi jo møde dem. Vi vil selvfølgelig også gerne vise dem kristendommen, som nogle også bliver interesseret i,” siger Helene Nørgaard.

Et andet kvindenetværk vandt Kristeligt Dagblads Initiativpris i 2013. Det var det pinsekirkelige Friends i det nordvestlige København.