Prøv avisen

Kvinderne bakker kønsneutrale ægteskaber op

Er kvinder mere åbne over for homoseksualitet ? Foto: Laurence Mouton/Laurence Mouton / PhotoAlto

Elisabeth Møller Jensen, direktør i Kvinfo, påpeger, at der i psykologi altid har været påvist større åbenhed fra kvinder, når det drejer sig om homoseksuelle forhold

Halvdelen af de danske kvinder ønsker at ændre lovgivningen i kønsneutral retning, og endnu flere ser gerne, at det ikke bliver specielt fremhævet på vielsesattesten, sådan som det gør i dag, at ægteskabet er indgået mellem for eksempel en mand og en kvinde.

LÆS OGSÅ: Flertal støtter kønsneutrale ægteskaber

I dag bliver regeringens forslag om, at et ægteskab ikke kun er mellem en mand og en kvinde, men også mellem to af samme køn, stemt om ved tredjebehandlingen i Folketinget. Dermed er det danske ægteskab i juridisk forstand kønsneutralt.

En undersøgelse foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad viser samtidig, at et flertal i befolkningen gerne ser et kønsneutralt ægteskab, og at det gerne må smitte af på anden lovgivning.

Her er de danske kvinder generelt mere positive end mændene, når det gælder en udvikling i retning af en mere kønsneutral lovgivning. 51 procent af kvinderne ser gerne et kønsneutralt ægteskab mod 46 procent af mændene. Når det gælder en kønsneutral vielsesattest, er 62 procent af kvinderne med på idéen, mens det kun gælder for 48 procent af mændene.

Alt andet var kommet bag på mig, siger direktør i Kvinfo, videnscenter for køn og ligestilling, Elisabeth Møller Jensen.

I psykologien har der altid været påvist en større åbenhed fra kvinders side i forhold til homoseksuelle forhold, fordi det ikke har været præget af den angst for at miste egen identitet, som mange mænd kan føle over for homoseksuelle. Men samtidig er kvinderne en majoritet, som bliver behandlet som en minoritet. Derfor vil der være en større forståelse hos kvinder for ægte minoriteters forhold. I denne sag også fordi både kvinder og homoseksuelle i deres bestræbelser for ligestilling har stået over for den samme modstander, samfundets patriarkat, siger Elisabeth Møller Jensen.

Den samme forklaring lyder fra adjunkt og ph.d. i religionssociologi Peter Lüchau.

Det her handler grundlæggende om diskrimination, og er der nogen, der er blevet diskrimineret gennem flere tusinde år, er det kvinderne. De vil alt andet lige være mere tolerante over for en gruppe, der er defineret ud fra det kønslige eller seksuelle. Kvinderne ser det som en forlængelse af, jeg vil ikke sige kvindekampen, men en kamp for ligestilling. Homoseksuelle kæmper mod det, kvinder har kæmpet mod, nemlig diskrimination bundet op på deres køn og seksualitet, siger han.

Cand.theol. Margrethe Horstmann mener, at forslaget om at ændre ægteskabsloven ligger i tiden.

Ændringen af ægteskabsloven, så den bliver kønsneutral, har tidsånden med sig, og det er min erfaring, at mange kvinder ikke vil modsætte sig den, for så bliver man opfattet som bagstræberisk. På samme måde er man tilbagestående, hvis man ønsker at bevare de traditionelle kønsroller. Jeg går ikke ind for ændringen i ægteskabsloven, og det er der mange kvinder, som ikke forstår, siger Margrethe Horstmann.