Prøv avisen

Lækagesag presser Vatikanet: Journalister under mistanke

Lækagesagen har bragt pave Frans ud i hans hidtil største krise som katolsk overhoved og skaber store problemer for pavedømmet, netop som kirken står over for at skulle fejre et ekstraordinært jubelår, hvor præster blandt andet har mulighed for at tilgive kvinder, der har fået foretaget en abort. - Foto: Johannes Eisele

Vatikanets ejendomme bliver brugt som bordeller og massageklinikker, hvor præster betaler for sex, skriver flere medier

Vatikanet er plaget af grådighed og korruption.

Det konkluderer to italienske journalister, som med to aktuelle bogudgivelser har skabt røre i pavedømmet og kastet pave Frans ud i hans hidtil største krise som katolsk overhoved.

Bøgerne er blandt andet baseret på en lang række fortrolige dokumenter, som mistænkes at være blevet lækket af medarbejdere i Vatikanet, skriver Reuters.

Vatikanet har arresteret en højtstående embedsmand, Monsignor Lucio Vallejo Balda, og en italiensk kvinde, som arbejder i pavedømmets pr-afdeling, for angiveligt at have lækket dokumenter til de to journalister. De arresterede var medlemmer af en kommission nedsat af pave Frans i 2013, som skulle rådgive ham om finansielle og administrative reformer i pavedømmet.

I går kunne Vatikanet desuden fortælle, at de to journalister, Gianluigi Nuzzi og Emiliano Fittipaldi, nu efterforskes for ”meddelagtighed i en forbrydelse”, skriver Reuters.

Samtidig beretter en række medier om lækkede oplysninger, der hævder, at ejendomme ejet af Vatikanet ”bruges som bordeller og massageklinikker, hvor præster betaler for sex”. 

Embedsmænd i Vatikanet bliver ifølge The Independent også beskyldt for at tillade, at bygninger lejes ud for småpenge som tjenester til magtfulde kolleger. Tidligere er det kommet frem, at Vatikanet har købt ejendomme i en boligblok i Rom til en værdi af cirka 170 millioner kroner, som blandt andet husede Europas største sauna for homoseksuelle, Europa Multiclub.

Kardinal Tarcisio Bertone, der var ansvarlig for Vatikanets pengekasse under pave Benedikt, som trådte tilbage i 2013, siges at stå bag købet af ejendommene i 2008.

Bertone bliver ifølge lækkede oplysninger også beskyldt for at have brugt cirka 1,5 millioner kroner, som skulle have været brugt på velgørenhed, til at renovere sin penthouse-lejlighed for, skriver The Independent.

Lækagerne minder om den såkaldte ”Vatileaks”-skandale, som tog sin begyndelse i 2012, og hvor butleren til den daværende pave Benedikt XVI, nu pave emeritus, blev dømt for at have lækket fortrolige dokumenter. Italienske medier har da også døbt de verserende sager ”Vatileaks II”. 

Lækagesagen skaber store problemer for pavedømmet, netop som kirken står over for at skulle fejre et ekstraordinært jubelår, hvor præster blandt andet har mulighed for at tilgive kvinder, der har fået foretaget en abort.

Nogle iagttagere af den katolske kirke mener, at de mange lækager er del af en kampagne, som skal undergrave pavens indsats med at reformere den katolske kirkes centrale forvaltning, kurien. I de netop udgivne bøger fremgår det, at paven står over for stor modstand fra mere konservative kræfter i Vatikanet. Men paven har bedyret, at lækagerne ikke vil distrahere ham fra at fortsætte sit reformarbejde i kirken.

Vatikanet har fordømt de to journalisters bøger, fordi de ifølge pavedømmet er baseret på stjålne dokumenter og kun giver en ”partisk og tendentiøs” version af begivenhederne.
 
Begge journalister har afvist anklagerne og sagt, at de blot har gjort deres arbejde.