Laveste antal udmeldelser af folkekirken i over 10 år

Det kører egentlig meget godt for folkekirken for tiden, mener religionssociolog, efter at nye tal fra Danmarks Statistik viser fald i udmeldelser

”Det kører egentlig meget godt for folkekirken for tiden,” siger Astrid Krabbe Trolle, religionssociologisk vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Hun tilføjer, at mætningspunktet for udmeldelserne dog næppe er nået endnu. Arkivfoto.
”Det kører egentlig meget godt for folkekirken for tiden,” siger Astrid Krabbe Trolle, religionssociologisk vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Hun tilføjer, at mætningspunktet for udmeldelserne dog næppe er nået endnu. Arkivfoto. Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix.

I årevis har man i folkekirken bakset med at få stoppet strømmen af danskere, der opsiger deres medlemskab. Værst gik det for sig i 2016, hvor over 10.000 danskere forlod folkekirken i løbet af et enkelt kvartal.

Men noget tyder på, at det nu er lykkedes folkekirken at sætte en prop i hullet. I en ny opgørelse fra Danmarks Statistik fremgår det, at der sidste kvartal blot var 1893 personer, der aktivt meldte sig ud af folkekirken. Det er det laveste antal kvartalsmæssige udmeldelser i mere end 10 år. Derudover kommer alle de medlemmer, der døde i løbet af kvartallet.

Det lave antal hænger formentlig sammen med, at der på det seneste har været relativ ro omkring folkekirken, siger Astrid Krabbe Trolle, religionssociologisk vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

”De store udmeldelsesbølger, vi har set de senere år, har blandt andet været drevet af den store kirkelige debat om vielser af homoseksuelle og senere af en større udmeldelseskampagne fra Ateistisk Selskab. Men dampen er efterhånden gået af de sager. Og der har ikke været noget tilsvarende, der har vakt opmærksomhed. Der har snarere været lidt stille,” siger hun.

Astrid Krabbe Trolle peger på, at den offentlige opmærksomhed, der dog har været om folkekirken, snarere har været positiv – blandt andet med drop-in-dåb, der efterhånden er blevet et stort landsdækkende fænomen.

”Det kører egentlig meget godt for folkekirken for tiden,” siger hun og tilføjer, at mætningspunktet for udmeldelserne dog næppe er nået endnu. Der er stadig mange danskere, der nemt kan skubbes til at melde sig ud af folkekirken.

Også formand for Ateistisk Selskab, Simon Nielsen Ørregaard, tvivler på, at antallet af udmeldelser har nået et stabilt niveau.

”Vi kan se, at hver gang vi stikker snuden frem og laver en kampagne, stiger antallet af udmeldelser,” siger han og tilføjer, at selskabet dog ikke har haft ressourcer til større fremstød på det seneste.

I sidste kvartal blev 10.372 personer meldt ind i folkekirken, hovedsageligt ved barnedåb. Det svarer nogenlunde til gennemsnittet for de senere år. Selvom antallet af indmeldelser ligger relativt stabilt, og antallet af aktive udmeldelser er dalende, ændrer det ikke ved, at en stadig mindre del af den danske befolkning er medlem af folkekirken. I den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik er folkekirkens medlemsprocent på 74,3 procent. Det er 0,3 procentpoint lavere end kvartalet inden.