At lede med kristne værdier

Kirsten Nørlund, teamleder i Krifa, skal nogle gange afskedige medarbejdere. Men de barske valg kan sagtens kombineres med kristen ledelse, bedyrer Kirsten Nørlund, der som i søndagens tekst betragter sig selv som tjener

Kirsten Nørlund nyder sit arbejde som leder i Kristelig Fagbevægelse, men erkender også, at det kan være hårdt, når der skal leveres svære budskaber til medarbejdere. –
Kirsten Nørlund nyder sit arbejde som leder i Kristelig Fagbevægelse, men erkender også, at det kan være hårdt, når der skal leveres svære budskaber til medarbejdere. –. Foto: Henning Bagger.

Der findes ikke en manual om kristen ledelse som et appendiks til Bibelen. Og heller ikke på Kristelig Fagbevægelses (Krifas) hovedkontor i Aarhus, hvor Kirsten Nørlund har arbejdsplads, er der en bog, hun kan slå op i og finde svar på, hvad kristen ledelse er.

LÆS OGSÅ: Debat: Har Krifa plads til jøder, muslimer og Jesus i ledelsen?

Godt nok lægger man i Krifa, der i dag er Danmarks tredjestørste fagbevægelse, ikke skjul på, at man arbejder efter det kristne livs- og menneskesyn. Men ledelse og ledelsesstil er nu engang op til den enkelte at udvikle.

For mig er det helt afgørende, at jeg kender mine medarbejdere. At de er trygge ved mig, og vi har en menneskelig relation. Når der er et tillidsforhold, tør de komme med idéer og forslag og fortælle, hvis der er noget, som de ikke synes fungerer, siger 44-årige Kirsten Nørlund, der er teamleder i Krifas kundecenter og har knap 30 medarbejdere under sig.

Hun har været ansat i Krifa i knap 20 år og har stille og roligt ladet sin karriere udvikle sig. Kirsten Nørlund begyndte i regnskabsafdelingen med kontingentopkrævning, kom derefter til personaleafdelingen, inden hun tog nogle trin op ad karrierestigen til i dag, hvor der står teamleder på visitkortet.

Jeg tror, at det ligger i ens gener, om man er en ledertype eller ej. Når jeg tænker tilbage, har jeg nok altid søgt indflydelse og taget ansvar, fortæller Kirsten Nørlund og erindrer, hvordan hun som 20-årig kom med i bestyrelsen i Luthersk Missionsforenings Ungdom.

Hun har også siddet i skolebestyrelsen i sine tre børns skole, og i dag er hun med i Willow Creeks danske bestyrelse. Det er en kirke i Chicago, der en gang årligt afholder en international lederkonference for præster og erhvervsledere, som transmitteres verden over.

Som leder er der masser af inspiration at hente i kristendommen. Når man læser i Bibelen, kom ledelse på dagsordenen, allerede da israelitterne vandrede ud af Egypten. Folket havde brug for en leder, der kunne guide dem og vise vej. Sådan er det for os mennesker. Vi har brug for nogle ledere, der går forrest, og som kan udfordre os, siger Kirsten Nørlund, der finder stor mening i nogle linjer i morgendagens prædikentekst, nemlig dem, der handler om det at tjene.

Vi hører i teksten, at den, der vil være stor blandt os, skal være vores tjener. Det giver rigtig god mening. En af mine væsentligste opgaver som leder er at tjene mine medarbejdere. Som leder har jeg en ligeværdig tilgang til mine medarbejdere. Selvfølgelig er det mig, der træffer beslutningerne, men de skal kunne mærke, at vi som mennesker er lige kun på den måde kan vi som team opnå gode resultater.

Og selvom Kirsten Nørlund har et kristent værdisæt, gennemsyret af tanken om, at vi som mennesker alle er lige over for Gud, ser hun intet modsætningsfyldt i, at vi indtager forskellige positioner at nogle mennesker leder, mens andre ledes.

At vi alle er lige over for Gud, betyder ikke, at vi skal have ens roller. Det vigtige er, at hvert menneske har de bedste muligheder for at udfolde sig og udnytte sine evner.

I en tid hvor Kristelig Fagbevægelse gennem flere måneder har erobret et utal af medieoverskrifter og har været en del af en indædt kamp med fagforbundet 3F om restaurant Vejlegården, kan man nemt tro, at der også har været pres på de interne linjer særligt i Kirsten Nørlunds kundecenter, der udgør første kaldsstation, når man kontakter forbundet. Sådan har det imidlertid ikke været, bedyrer teamlederen.

Selvfølgelig var der tryk på telefonerne i de uger, hvor der var allermest fokus på konflikten. Men mange af opkaldene var sympatitilkendegivelser, og så var det eksisterende kunder, der havde brug for at få forklaret, hvad der var op og ned i konflikten.

Hvis man skulle forledes til at tro, at jobbet som leder på den måde udelukkende er en ubesværet dans på roser, når man hedder Kirsten Nørlund og agerer efter et kristent værdisæt, så må man tro om. Godt nok henter hun stor næring og inspiration gennem andre ledere i for eksempel Willow Creek-regi, ligesom hun tanker ro, når hun om søndagen er til gudstjeneste i Kronjyllands Valgmenighed. Men at jobbet som leder til tider er hårdt og ressourcekrævende, lægger hun ikke skjul på.

Selvfølgelig er det hårdt. Du skal nogle gange træffe svære beslutninger, og du kan gå med overvejelser og krævende opgaver, som fylder i dit hoved, når du har fri, siger Kirsten Nørlund, der bor i Randers med sin mand, som er arkitekt, og med hvem hun har tre børn på 13, 15 og 17 år.

Når tankerne fylder i hovedet, bruger hun ofte sin have blomster, krydderurtebedene, grøntsagerne som afkobling. Men hvis der i Krifa for eksempel er gang i en omstrukturering, hvor hun skal skille sig af med en medarbejder, eller hun står med en medarbejder, der trods utallige samtaler og forsøg ikke magter sit job, så tager lederjobbet mange kræfter.

Noget af det sværeste er, at man skal skille sig af med en medarbejder. Nogle gange kan det bare være det bedste både for medarbejderen og for virksomheden. Enten fordi der ikke er opgaver, eller fordi den ansatte simpelthen ikke udfylder rollen i sit job, siger Kirsten Nørlund.

Selvom en sådan beslutning kan være ubarmhjertig at træffe og det her og nu kan betyde, at et menneske fratages sit job og står i en krisesituation så oplever Kirsten Nørlund ikke, at det er i strid med de kristne værdier. Eksempelvis den næstekærlige tanke om, at man skal række ud og give alle en chance.

Når det gør ondt at opsige en medarbejder, er det, fordi man ser mennesket og i situationen har lyst til bare at holde om vedkommende. Men om det er i vores kirke eller på en almindelig arbejdsplads, så skal vi ikke yde misforstået beskyttelse og have frivillige eller medarbejdere, der ikke lykkes og fungerer med deres opgaver. Det er ikke det kristne budskab , siger Kirsten Nørlund og erkender, at det som leder dybest set handler om at opnå resultater og opfylde sine mål.

Hun hæfter sig samtidig ved, at Jesus også er forbillede for, hvordan man som leder kan levere de budskaber, der ikke altid er rare.

Jesus sagde bestemt ikke altid det, folk ønskede at høre. Når jeg læser i Bibelen, kan jeg blive mindet om, at det er vigtigt at turde være ærlig og ikke pakke tingene ind også selvom man skal levere budskaber, hvor man ikke gør et andet menneske glad, siger hun og peger samtidig på ydmygheden som en anden vigtig læresætning fra kristendommen.

Ydmyghed hænger sammen med det at tjene. Jeg bestræber mig altid på at have øjne og ører åbne for det, som andre kommer med. Som leder skal jeg også være parat til at trække mig, hvis en anden kommer med en løsning, der er bedre end min.