Prøv avisen

Leder fundet til kommende afdeling mod kristenforfølgelser

Franz-Michael Skjold Mellbin er ifølge Naser Khader (K) den rigtige til jobbet som leder af ny afdeling i Udenrigsministeriet mod forfølgelse af religiøse minoriteter, fordi han kender områderne, hvor forfølgelsen sker. – Foto: ritzau

Franz-Michael Skjold Mellbin bliver leder af en ny afdeling i Udenrigsministeriet, der skal sætte forfølgelse af religiøse minoriteter på dagsordenen. Det fortæller den konservative Naser Khader, som er glad for udpegningen

En leder er fundet til at stå i spidsen for en ny afdeling i Udenrigsministeriet, der skal bekæmpe forfølgelse af religiøse minoriteter.

Det oplyser De Konservatives Naser Khader, der har spillet en stor rolle i, at sådan en ny afdeling er kommet med i regeringens finanslovsudspil, som dog endnu ikke er vedtaget. Han glæder sig over valget af Franz-Michael Skjold Mellbin, der tidligere har været Danmarks ambassadør i Japan og Afghanistan. Senest har han været EU’s særlige repræsentant i Kabul i Afghanistan.

”Jeg er glad for, at det blev ham. Han har kendskab til nogle af disse områder, hvor forfølgelsen af kristne sker, og han er allerede i fuld gang med at rejse rundt og samle erfaringer,” siger Naser Khader om Franz-Michael Skjold Mellbin, der ifølge det konservative folketingsmedlem begynder i sin stilling den 1. januar.

I forbindelse med regeringens annoncering af ønsket om et særligt kontor for forfulgte kristne og andre religiøse minoriteter har der været stor debat om, hvilken tilgang der er bedst i forhold til at bekæmpe problemet. Naser Khader har blandt andet været i debat med Danmission, som taler for en mere dialogorienteret tilgang til arbejdet for forfulgte kristne.

Derfor har Naser Khader et klart ønske om, at Franz-Michael Skjold Mellbin skal anlægge en mere tydelig tilgang til overgrebene.

”Opdraget er, at han skal have fokus på problemet og nævne det eksplicit, når vi taler med de lande, hvor forfølgelsen sker. Vi skal ikke have en ambassadør, der rejser rundt og fører dialog, uden at det fører til noget,” siger han.

Franz-Michael Skjold Mellbin er 58 år og jurauddannet fra Københavns Universitet. Han fik tidligt ansættelse i Udenrigsministeriet, hvor han arbejdede i godt 20 år, inden han blev Danmarks første ambassadør i Afghanistan i 2007. I 2008 blev han ambassadør i Japan, inden han tre år senere igen kom til Afghanistan for Udenrigsministeriet. Siden 2013 har han været EU-ambassadør og særlig repræsentant for EU i Afghanistan.

Det har ikke været muligt for Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra Franz-Michael Skjold Mellbin. Men ifølge tidligere avisartikler har den kommende leder af den nye afdeling et talent for det skrevne ord. Det fandt man hurtigt ud af, da han som nyuddannet fik ansættelse i forskellige ministerier.

Gennem tiden har han skrevet taler og artikler for flere stats-, finans- og udenrigsministre og er desuden blevet brugt som ministeriel kommunikationsekspert, har Berlingske skrevet.

Hans interesse for og viden om politisk kommunikation blev i 2011 til bogen ”Nu gælder det Danmark! Statsministrenes nytårstaler” på 851 sider. Her fortæller han og hustruen Eva Fischer Mellbin 70 års danmarkshistorie gennem statsministrenes nytårstaler.