Liberal Alliance vil have vielser ud af kirken

At gøre alle vielser til et rent borgerligt anliggende på rådhuset vil løse aktuel udfordring med radikale imamers vielsesmyndighed, siger Liberal Alliances Mette Bock . Men ingen partier bakker op om forslaget

”Faktisk er der tale om en klassisk grundtvigsk forståelse af ægteskabet som et rent borgerligt anliggende. Det handler om jura, og det ligger bedst på rådhuset," forklarer Mette Bock, der er Liberal Alliances kirkeordfører.
”Faktisk er der tale om en klassisk grundtvigsk forståelse af ægteskabet som et rent borgerligt anliggende. Det handler om jura, og det ligger bedst på rådhuset," forklarer Mette Bock, der er Liberal Alliances kirkeordfører. . Foto: Les Kaner.

Gør vielser til en rent borgerlig ordning, som skal indgås på rådhuset. Herefter kan alle få en velsignelse af ægteskabet i lige præcis det trossamfund, de har lyst til. Det foreslår Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock, nu som en alternativ løsning på dilemmaet med trossamfundenes ret til vielser, der er på bordet under de aktuelle forhandlinger i Kirkeministeriet om en såkaldt imamlov.

”Faktisk er der tale om en klassisk grundtvigsk forståelse af ægteskabet som et rent borgerligt anliggende. Det handler om jura, og det ligger bedst på rådhuset. Så kan man efterfølgende få ægteskabet velsignet i moskéen, kirken eller synagogen, afhængigt af hvilken tro man har. Indimellem kan man med fordel se tilbage i historien for at finde løsninger på nutidens diskussioner,” siger Mette Bock.

Hun har ved flere lejligheder talt for at løsne båndet mellem stat og kirke som en naturlig konsekvens af, at vi lever i et samfund med mange forskellige kulturer og religioner. Samtidig afviser hun, at forslaget om at tage den juridiske del af vielserne ud af folkekirken er et knæfald for islam, som flere har givet udtryk for på hendes Facebook-profil, hvor hun har stillet forslaget.

”Jeg vil sige det samme, selvom der ikke var en eneste muslim i Danmark. At løsne båndet og skabe et mere klart forhold mellem stat og kirke, mellem jura og tro, handler ikke om at svække folkekirken. Tværtimod. Det handler om, at det netop er folket og ikke staten, der skal bære folkets kirke,” siger Mette Bock.

Men umiddelbart er der ikke opbakning til forslaget på Christiansborg. Selvom Enhedslisten er positive og De Radikales kirkeordfører Marianne Jelved og Alternativets Ulla Sandbæk er åbne for forslaget, vender både SF og S tommelfingeren nedad.

”Jeg mener, det er en dårlig idé. For mange er kirkebrylluppet noget særligt. Og hvis man ikke ønsker det, kan man jo fravælge det og i stedet gå på rådhuset. Hvorfor man skal fratage mennesker, der ønsker kirkelig vielse, den mulighed? Skal vi ændre danske traditioner for at genere minoriteter?”, siger SF’s kirkeordfører Trine Torp.

Dansk Folkepartis Christian Langballe mener, at Liberal Alliances forslag er en problematisk afsporing af den aktuelle debat om trossamfundenes vielsesbemyndigelse.

”Det irriterer mig grænseløst, at Mette Bock afsporer den debat og de forhandlinger, vi har i øjeblikket, og som handler om de anerkendte trossamfund. Forslaget vil sikkert få en masse på venstrefløjen til at juble, men aktuelt har vi brug for at handle hurtigt og ikke at sidde og diskutere folkekirkens ordning, som er gennemreguleret, og som overhovedet ikke repræsenterer et problem,” siger Christian Langballe.

Heller ikke i folkekirken er der opbakning til forslaget. I hvert fald ser biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt ingen grund til at røre ved den nuværende ordning.

”Det er skik og brug, at man kan gå til folkekirken for at blive viet. Det betyder noget for mange mennesker, og det ser jeg ingen grund til at ændre. Jeg tror også, at mange vil undre sig, hvis de ikke længere vil kunne blive viet i kirken. Det er et godt udtryk for, at vi har en folkekirke, som nyder stor opbakning i befolkningen,” siger Tine Lindhardt.