Prøv avisen

Lindhardt bliver biskop på livstid

- Jeg er klar til at tage endnu en tørn i Roskilde, siger biskop Jan Lindhardt to dage før, det skandaleombruste bispevalg i Roskilde Stift skulle have fundet sin afgørelse. -

APRILSNAR fra Kristeligt Dagblad 1. april 2008: Alt tyder på, at Jan Lindhardt fortsætter som biskop over Roskilde Stift. En gammel kirkeregel fra middelalderen gør det muligt for ham at genindsætte sig selv

Kun to dage før det skandaleombruste bispevalg i Roskilde Stift skulle have fundet sin afgørelse, har stiftets afgående biskop, Jan Lindhardt, besluttet at fortsætte på posten ved hjælp af en særlig og stadig gyldig bisperegel, der stammer helt tilbage fra middelalderen.

De såkaldte Riberartikler blev allerede indført af biskop Absalon, som ifølge historikeren Saxo selv blev valgt ved det, der kaldes en forskudt valgprocedure. Riberartiklerne fastslår, at en siddende biskop kan udnævne sig selv på livstid, hvis valget af hans afløser sker i modstrid med reglerne eller kan siges at forløbe uden værdighed for kirken.

Vi har brug for rene linjer. Forløbet med sjusk i optællingen af stemmer til første runde af bispevalget og udsigten til nye problemer ved den kommende afstemning har fået mig til at trække den gamle regel frem om forskudt valgprocedure. Man må også huske, at her er ikke tale om almindelig politik, men om et valg, der kan have betydning for danskernes åndelige grundlag. Jeg er klar til at tage endnu en tørn i Roskilde, siger Jan Lindhardt.

Jørgen Stenbæk, ekspert i kirkeret, bekræfter, at Jan Lindhardt har loven på sin side og dermed er i sin gode ret til at fortsætte som biskop i Roskilde. Blot skal han huske, at hans genindsættelse skal ske forholdsvis hurtigt.

Riberartiklerne fra 1162 fastsætter således i artikel 22 en frist på et halvt år fra den siddende biskops fastsatte afgang, indtil den nye eller genindsatte biskop overtager såvel arbejdsforpligtelser som lønafkast, siger Jørgen Stenbæk.

Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, glæder sig over, at den gamle regel bliver taget i brug.

Jeg finder, at der er tale om en fornuftig og pragmatisk løsning. Jeg er også overbevist om, at det vil passe Jan Lindhardt godt. Han vil have svært ved at undvære den opmærksomhed, hans udtalelser altid medfører. Og man skal også overveje, om det ikke er værd at indføre mere generelt. Om kort tid bliver bispekollegiet på grund af den rigide aldersgrænse på 70 år drænet for virkelig kvalificerede folk, som det bliver meget vanskeligt at undvære, siger han.