Lokal utilfredshed med reinkarnationspræst

Henning Hansen, tidligere sognepræst nær Vig Sogn på Sjælland, beretter om samarbejdsvanskeligheder med Annette Berg. Også hendes interesse for det nyreligiøse vækker modstand hos nogle af sognets kirkegængere, siger han

I lokalsamfundet i Nordvestsjælland findes der delte meninger om, hvor dygtig en præst Annette Berg er, mener tidligere sognepræst i Nørre Asmindrup Kirke.
I lokalsamfundet i Nordvestsjælland findes der delte meninger om, hvor dygtig en præst Annette Berg er, mener tidligere sognepræst i Nørre Asmindrup Kirke. Foto: Privatfoto.

Omkring 80 mennesker mødte op til støttedemonstration for sognepræst Annette Berg i Vig på Nordvestsjælland i november, efter at hun var blevet suspenderet på grund af sin tro på reinkarnation. Men i virkeligheden kunne der lige så vel være afholdt en moddemonstration.

For der findes også en række kirkegængere i Vig Sogn, der ikke støtter Annette Berg.

Det fortæller tidligere sognepræst i Nørre Asmindrup Kirke Henning Hansen. Han var i 32 år og indtil i januar præst i Nørre Asmindrup Sogn, der er nabo til Vig Sogn. Henning Hansen bekræfter nu dele af den kritik, der blev rejst mod Annette Berg i gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad. 

Her beskrev retsteolog Kristine Garde, der er bisidder for flere kritiske Vig-borgere, hvordan der lokalt sættes spørgsmålstegn ved Annette Bergs meget originale liturgi, nyreligiøse aktiviteter og troværdighed som præst i det hele taget. Derudover skulle der være samarbejdsproblemer med præsten. Sidstnævnte kan Henning Hansen roligt skrive under på.

I midten af december forrettede Henning Hansen en begravelse i Vig Kirke, men stod det til Annette Berg, havde Henning Hansen ikke fået lov at stå for gudstjenesten. For ifølge Henning Hansen kontaktede Annette Berg de pårørende til den afdøde via en sms-besked. I den kritiserede den suspenderede sognepræst Annette Berg, at familien havde valgt Henning Hansen som præst, når han nu ifølge Annette Berg og menighedsrådsformand Ann West var uønsket i Vig Kirke.

Denne beretning blev også omtalt i indlægget fra Kristine Garde i gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad.

”Jeg er chokeret. Annette Berg ved, at hun er suspenderet, og jeg mener ikke, at hun viser empati over for familien ved at kontakte den på den måde. Det er dybt krænkende, og jeg forstår ikke, at en præst kan gøre det,” siger Henning Hansen.

Annette Berg har ikke ønsket at kommentere episoden.

Men Henning Hansen fortæller, at der længe var samarbejdsproblemer mellem ham og Annette Berg, da han havde embede som præst. Det gjaldt blandt andet varetagelse af kirkelige handlinger i sognene og Annette Bergs fravær som præst, fortæller Henning Hansen.

”Hun ville være direktør,” fortæller han.

Selvom Henning Hansen ikke længere er præst i sognet, har han stadig kontakt til kirkegængere, og hans vurdering er, at der i lokalsamfundet i Nordvestsjælland findes delte meninger om, hvor dygtig en præst Annette Berg er.

”Det er gentagne gange i den lokale presse blevet udlagt, som om Annette Berg er så og så populær, men det tror jeg ikke, der er fuld dækning for. Det er tankevækkende, at mange af de folk, der kom til demonstrationen i november, var udefrakommende. Jeg har hørt, at nogle i sognet ikke er glade for de nyreligiøse aktiviteter, Annette Berg har indført, og at antallet af kirkegængere er blevet mindre på grund af hendes teologi,” siger Henning Hansen.

Heller ikke det ønsker Annette Berg at kommentere.

Formand for Vig Sogns menighedsråd Ann West har ikke kendskab til, at Annette Berg skulle have sendt en besked til de pårørende op til gudstjenesten i december om at holde sig fra Henning Hansen.

Men er det sket, er det ikke noget, hun bifalder.

”Det er ikke god praksis, men jeg kan ikke forestille mig, at Annette Berg har gjort det,” siger Ann West.

Henning Hansen har nu sendt en skriftlig klage til biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller, hvor han redegør for sin kritik af ”Annette Bergs adfærd over for en familie i sorg”, som der står i skrivelsen, Kristeligt Dagblad har fået indsigt i.

Biskop Peter Fischer-Møller ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt Annette Berg har kontaktet familien for at hindre, at Henning Hansen forestod begravelsen tidligere på måneden.

Men biskoppen har bemærket sagen og anser den for løst.

”Jeg har kunnet læse, at der har været polemik omkring begravelsen. Helt grundlæggende kan man sige, at menighedsrådet i Vig har tilkendegivet sin taknemmelighed for, at Henning Hansen har været beredvillig i forhold til kirkelige handlinger. Men nu, hvor der er ansat en ny præst i Nørre Asmindrup Sogn, har man gjort Henning Hansen bekendt med, at man ikke længere vil gøre brug af hans tilbud om at forestå kirkelige handlinger. Det er vigtigt, at den nye præst får mulighed for at lære sognet og sognebørnene at kende, og det kan være svært, hvis den gamle præst i meget høj grad står til rådighed for kirkelige handlinger,” siger Peter Fischer-Møller.

Biskoppen oplyser samtidig, at fremtiden for Annette Berg vil blive afklaret i begyndelsen i januar.