Lolland var et europæisk center i vikingetiden

Nyfunden skat vidner om, at Lolland engang har spillet en noget mere central rolle i europæisk sammenhæng end nu

Engang for 1100 år siden gik en mand ud et øde sted og gravede en skat ned.

Stedet hedder nu om dage Duesminde og ligger nær Vejleby på det sydvestlige Lolland. Skatten, som kan beses på Lolland-Falsters Stiftsmuseum i Maribo fra skærtorsdag, er Europas hidtil største af sin art.

De nedgravede rigdomme kunne manden have erobret i Frankerriget, og måske var nedgravningen en slags pensionsopsparing, inden han tog til Sverige, hvor han desværre fandt døden, højst sandsynligt i kamp.

Manden kunne være identisk med den mand, som omtales på Danmarks næststørste runesten, Vester Tirstedstenen, ikke langt fra fundet. Den rejstes over ham af hans søstre i vikingetiden.

Stenen har man kendt altid, skattefundet blev først gjort i slutningen af januar i år af en lollandsk amatørarkæolog, Boje Hansen, der før har gjortstiftsmuseet tjenester af betydning. Sidste gang i fjor, da han fandt høvdingegården ved Hoby, nær den grav hvor arkæologer i 1920 gjorde Nordeuropas største og vigtigste sølvfund fra romersk jernalder.

Når museumsinspektør Henrik Schilling fra stiftsmuseet vover at kæde Vester Tirstedstenen og det nye skattefund sammen, skyldes det fundets størrelse og sjældenhed. Det drejer sig om rem- og bæltebeslag af sølv, noget af det forgyldt, fremstillet i Frankerriget og i Danmark ændret til smykker.

- Der er sat øskner på, det vil sige beslagene er blevet lavet om til kvindebrug. Genstandene har så at sige skiftet køn, men det sensationelle er, at vi også har fundet et helt og et næsten helt frankisk sværdophængningsudstyr. Det er aldrig fundet før i Danmark, siger Henrik Schilling.

- Ejeren kan have tjent som højtstående officer i Frankerriget, og så er der måske tale om en gave, eller han har draget på vikingetogt og erobret det, dvs. det er plyndringsgods. Under alle omstændigheder er fundet vidnesbyrd om, at området har været af stor betydning og haft internationale forbindelser, forklarer han.

Og sådan har det ikke bare været i vikingetiden. Høvdingegården og gravfundene ved Hoby få kilometer fra Vejleby er 800 år ældre end den nyfundne skat fra Duesminde, men vidner på samme måde om, at Lolland engang har spillet en noget mere central rolle ikke bare i dansk og sydskandinavisk, men i europæisk sammenhæng end nu.

Det havde man nok en fornemmelse af på museet, før man sendte Boje Larsen ud med metaldetektoren. Helt tilbage i 1960'erne opdagede bønder i Vejleby, at der sad irske og russiske smykker i harvens tænder, og derfor besluttede museet sig for at undersøge området engang til.

/ritzau/