Lovsang har givet corona gode kår i norske kirker

Den norske avis Vårt Land har kortlagt alle store smitteudbrud i norske menigheder. Tilbage står tre fællestræk, der karakteriserer coronaudbrud i kirker

Flere læger, Vårt Land har talt med, lægger især vægt på sangen som en vigtig faktor for, hvorfor mange er blevet smittet. Her ses Vor Frue kirke i København.
Flere læger, Vårt Land har talt med, lægger især vægt på sangen som en vigtig faktor for, hvorfor mange er blevet smittet. Her ses Vor Frue kirke i København. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Alle corona-forholdsreglerne blev fulgt til punkt og prikke, da der i november blev afholdt et bedemøde på Fjordly Ungdomssenter i det vestlige Norge. Alligevel blev en tredjedel af alle fremmødte smittede.

Sådan ser en af brikkerne ud i det store puslespil, den norske kirkelige avis Vårt Land har lagt, hvor den har undersøgt alle større smitteudbrud i norske menigheder under pandemien. Ud over at gennemgå begivenhederne ved selve smitteudbruddene har avisen også talt med overlæger i en række af kommunerne for at få flere detaljer med.

Tilbage står tre fællestræk for, hvad der ifølge Vårt Land har karakteriseret de mange smitteudbrud i norske kirker:

De fleste har fulgt corona-forholdsreglerne meget nøje. De smittede har været samlet i samme rum over lang tid. Og der har været fællessang eller lovsang til arrangementerne.

Flere læger, Vårt Land har talt med, lægger især vægt på sangen som en vigtig faktor for, hvorfor mange er blevet smittet. For eksempel blev en række bedehuse på øen Askøy tæt ved Bergen hårdt ramt af smitteudbrud i marts. Også her skulle menighederne angiveligt have fulgt afstandskravene samt brugt mundbind ved ind- og udgang. Alligevel blev 67 personer smittede ved arrangementer i fire forskellige bedehuse. Ifølge kommuneoverlæge Kristin Cotta Schønberg skyldtes det højst sandsynligt lovsangen.

”I lovsang er der meget bevægelse, også gerne med armene. Det kan have bidraget til at sprede smitten rundt i luften,” siger hun til Vårt Land.

Der er dog også eksempler på, at der har været smittede deltagere i store, kirkelige forsamlinger, uden at det har ført til stor smittespredning. For eksempel var 120 mennesker samlet til gudstjeneste med fællessang i maj i Livets Senter i Hamar nord for Oslo. På trods af, at der var smittede i forsamlingen, blev kun fire personer efterfølgende testet positive.

Ifølge Ketil Egge, kommunelægen Hamar, er det formentlig tilfældigheder, der afgør, hvorfor der er blevet smittet mange ved nogle kirkelige begivenheder, mens næsten ingen er blevet smittet ved andre.

Det har ikke været muligt for Vårt Land at finde et samlet tal for, hvor mange der er blevet smittet ved kirkelige arrangementer og gudstjenester.

I Norge har kirkerne ligesom i Danmark over den seneste tid lempet på restriktionerne. Ifølge Den Norske Kirkes hjemmeside kirken.no har man siden slutningen af maj igen kunnet krydse kommunegrænser for at gå i kirke, skriver kirken.no.

I Norge har det hovedsageligt været den britiske variant af corona-smitten, B 1.1.7, der har floreret. Den er mere smitsom end den oprindelige variant.