Lucia-traditionen er blevet en del af julen

En af de mest livskraftige juletraditioner finder i denne uge sted på skoler, børneinstitutioner og i mange af landets kirker på søndag

Luciaoptogenes tid er indeværende uge, hvor optogenes antal topper. Her ses børn fra Humlebæk Lilleskole i sidste års optog. -- Foto: Scanpix.

Den kommende uge vil stå i de hvide Lucia-optogs tegn. I morgen er det Luciadag, og overalt på skoler, i børneinstitutioner, på plejehjem og på søndag i mange af landets kirker vil de hvidklædte børn, flest piger, med lys i hænderne vandre to og to og synge den velkendte sang om Sancta Lucia, den katolske helgen.

På Dansk Folkemindesamling har Else Marie Kofod fulgt traditionen, som kom til Danmark fra Sverige umiddelbart efter afslutningen af Anden Verdenskrig.

– Traditionen er efterhånden en af de mest veletablerede omkring jul, og mit bud er, at den stadig vokser i udbredelse flere steder, siger folkemindeforsker Else Maria Kofod.

– Stort set alle steder, hvor jeg i denne tid kommer og holder foredrag, er der enten Lucia-optog eller opslag om det. I mange daginstitutioner markerer man årstiderne med forskellige kreative aktiviteter og symboler, og der er Luciafesten eller optoget blevet en vigtig del. I kirker eller andre steder, hvor man har børnekor, bruges Lucia-optoget også som en del af julens aktiviteter. Det ser flot ud med hvidklædte børn og lys, det er en køn sang, som alle efterhånden kender, så traditionen har alt, hvad der skal til, siger Else Marie Kofod.

Også på de fleste af landets skoler vil der i morgen på Luciadagen eller i løbet af ugen blive sunget og båret lys rundt på de lange skolegange. På mange skoler er det desuden traditionen, at man også besøger det lokale plejehjem, hvis der ligger et i nærheden.

– Hos os er der Lucia-optog på tirsdag (i morgen, red.) og jeg vil skyde på, at vi har indført det for mellem 5 og 10 år siden, siger skoleinspektør Ole Skov, Hasle Skole i Århus, hvor han har været ansat i 25 år.

– Jeg vil sige, at det er en tradition, som vi nærmest har genoptaget i forbindelse med, at der er oprettet et børnekor på skolen. Sanglæreren foreslog, at vi også oprettede et Lucia-optog, og det har vi haft lige siden som så mange andre skoler og institutioner. Det er en tradition, som skaber stemning i en mørk tid, siger Ole Skov.

Når en tradition har bidt sig fast i danskernes bevidsthed, er et af de bedste beviser, at opskrifter på mad og kager begynder at optræde i forskellige blade. Tænk blot på biskop i Roskilde, Jan Lindhardts, ihærdige forsøg på at skabe mere opmærksomhed om den kirkelige pinse ved at kombinere den med et nyt fremstød for en fiskeret. Lucia-traditionen har altid koncentreret sig om offentlige rum, men det ser ud, som om den er ved at blive en del af hjemmets tradition også.

– Jeg har for eksempel iagttaget, at mange hjemmesider med opskrifter og idébanker er begyndt at have anvisninger på, hvordan man bager de særlige svenske luciabrød, "lussekat", siger Charlotte S.H. Jensen fra nyhedsredaktionen på Dansk Historisk Fællesråds historie-online. Organisationen er paraply for en lang række historiske institutioner og foreninger.

– Samtidig er der også sites, som antyder, at der måske er ved at opstå nye fortællinger i forlængelse af den klassiske Lucialegende. For eksempel at helgeninden bragte mad til de kristne i katakomberne og i den forbindelse havde en lyskrans om hovedet, siger Charlotte S.H. Jensen.