Efter kirkelukninger: Gudstjenester rykker ud på nettet

Mange kirker forsøger sig med alternative videogudstjenester, mens de normale gudstjenester er aflyst. Godt med idérigdom, men det bliver aldrig, som at være der selv, siger biskop

Mens alt fra gudstjenester, begravelser og konfirmation må udskydes, kan man i stedet følge gudstjenester på nettet. Mange kirker rundt om i landet har nemlig besluttet at holde en slags gudstjeneste uden menighed på søndag og videotransmittere den på sociale medier eller på kirkens egen hjemmeside. Arkivfoto.
Mens alt fra gudstjenester, begravelser og konfirmation må udskydes, kan man i stedet følge gudstjenester på nettet. Mange kirker rundt om i landet har nemlig besluttet at holde en slags gudstjeneste uden menighed på søndag og videotransmittere den på sociale medier eller på kirkens egen hjemmeside. Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen.

Egentlig har alle landets sognekirker meldt ud, at gudstjenester og højmesser er aflyst den kommende tid på grund af corona. Alligevel vil det i mange tilfælde være muligt at høre præsten prædike på søndag og synge med på salmerne, når den lokale organist sætter sig ved orglet. Det kræver bare, at man tænder sin computerskærm eller telefon.

Mange kirker rundt om i landet har nemlig besluttet at holde en slags gudstjeneste uden menighed på søndag og videotransmittere den på sociale medier eller på kirkens egen hjemmeside. Det sker blandt andet i Sct. Jacobi Kirke i Varde, fortæller sognepræsten Morten Fester Thaysen.

”Det er en gudstjeneste, der er tilpasset til forholdene,” siger han og forklarer, at det kun vil være en af kirkens præster, der er til stede, og at gudstjenesten hverken vil have salmesang, nadver eller orgelspil.

Klik her og find en række links til de online gudstjenester.

”Hvis man ser strengt teologisk på det, kan man nok lige knap kalde det en gudstjeneste. Men det er dog en mulighed for at høre en prædiken og søndagens prædiketekst,” siger han.

Kirken i Varde er for nylig blevet renoveret, og der blev i samme anledning installeret kameraer. Det kræver ikke meget andet for Morten Fester Thaysen end et tryk på en knap, så tænder kameraerne og starter automatisk en direkte transmission på kirkens hjemmeside.

På samme måde vil man i Sct. Nikolai Kirke i Rønne på Bornholm på søndag lægge en kort gudstjenestevideo på kirkens hjemmeside samt på Facebook.

”Det bliver meget simpelt med en prædiken og et par stykker musik før og efter,” siger provst Johannes Gregers Jensen.

I Sct. Pauls kirke i Aarhus har man endnu ikke alle de tekniske detaljer på plads, men satser også meget på at kunne sende en direkte videogudstjeneste på søndag. Her lægger sognepræst Flemming Baatz Kristensen op til en lidt mere udbygget gudstjeneste, hvor der både vil være salmesang, læsninger, prædiken, trosbekendelse, bøn og en afsluttende velsignelse. Dog er nadveren skåret fra. Og der er kun ham selv til at synge med på salmerne på videoen.

”Det kan da godt være, at folk vil grine lidt af det derhjemme. Men pyt med det. Det vigtigste er, at vi er til stede med Guds ord, salmerne og velsignelsen og samtidig respekterer det pålæg, vi har fået om ikke at samles,” siger han.

Gudstjenestetransmissionerne giver dog også visse udfordringer. I Odder Kirke går de og overvejer, om de også skal forsøge sig med en digital gudstjeneste, men sognepræst Anne Mette Fruelund Andersen er stadig ikke overbevist om, at det er den vej, de skal gå.

”Vi risikerer nemt, at det kommer til at se amatøragtigt ud. Det kræver i hvert fald, at vi får noget hjælp, så det bliver ordentligt. Ellers ender det bare med, at vi streamer en gudstjeneste på samme tid, som DR også sender en gudstjeneste. Vores er bare i meget dårligere kvalitet,” siger hun.

I Stauning Kirke i Vestjylland har man valgt en mere analog løsning end de digitale gudstjenester. Her har sognepræst Claus Thomas Nielsen sat en meddelelse på kirkedøren om, at gudstjenesterne er aflyst, men at han tilbyder at holde mindre andagter med nadver og syndsforladelse i kirken.

”Intet i verden er vigtigere end, at de hellige sakramenter bliver forvaltet og modtages af Guds kirke på jorden. Også i denne tid. Der skal ikke være tvivl om, at de, der ønsker det, har adgang til det,” siger han og tilføjer, at han forestiller sig, at det bliver forsamlinger med højst fem deltagere af gangen.

I Aarhus Stift har biskop Henrik Wigh-Poulsen godt bemærket den store idérigdom, der er begyndt at melde sig rundt om i sognene, nu hvor søndagens højmesser er aflyst. Han forklarer, at tendensen indtil videre er, at sognene forsøger sig med forskellige former for digitale gudstjenester, hvilket han i denne særlige situation bifalder.

”Det er aldrig det samme som at være der selv. Jeg sidder selv i de her dage og holder en masse møder over Skype, og det kan altså dårligt erstatte et fysisk møde. Men vi er i en undtagelsestilstand, så det er fint, at man går nogle andre veje for at få evangeliet ud. Det er herligt med en lokal hittepåsomhed,” siger han.