Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Lukning af historisk boghandel er et tab

”Der har ikke været en tilsvarende boghandel i Danmark, og den har også været kendt i resten af Skandinavien. Jeg synes, at det er et stort tab for den kristne bog, at Bethesdas Boghandel lukker,” siger boghandlens leder Majbrit Lund Jessen. Foto: Leif Tuxen

Efter 136 år som central kirkelig boghandel på Israels Plads i København lukker Bethesdas Boghandel. Det er ærgerligt for den kristne bog, siger boghandlens leder

Et mødested. Sådan beskrives Bethesdas Boghandel af boghandlens leder gennem de sidste syv år, Majbrit Lund Jessen. Boghandlen har været et samlingspunkt for et kristent fællesskab, der ikke var defineret af de teologiske retninger, som har delt så meget andet op i dansk kirkeliv. Derfor mener hun også, at det er særdeles ærgerligt, at boghandlen lukkede i slutningen af maj efter mere end 136 år. I dag siger hun farvel til boghandlen ved en privat afskedsreception.

”Bethesdas Boghandel har været et mødested på tværs af kirkelige retninger og professioner. Præster har talt med teologistuderende, og både katolikker og frikirkelige kristne er kommet i boghandlen. Der er blevet talt om teologi, kirkeliv, liv og tro,” siger Majbrit Lund Jessen.

Også journalister har på et tidspunkt haft sin gang i Bethesdas Boghandel, nærmere bestemt i kælderen. For her havde Kristeligt Dagblad sine allerførste redaktionslokaler. Der gik dog kun et par måneder, før avisens dengang fire medarbejdere rykkede til Frederiksberg i København.

Majbrit Lund Jessen fortæller, at flere i løbet af årene er kommet langvejs fra for at besøge boghandlen, der var den ældste af sin slags i Danmark. Ikke mindst færinger og nordmænd har lagt deres vej forbi Bethesdas Boghandel, der har haft Skandinaviens største udvalg af teologisk litteratur.

”Der har ikke været en tilsvarende boghandel i Danmark, og den har også været kendt i resten af Skandinavien. Jeg synes, at det er et stort tab for den kristne bog, at Bethesdas Boghandel lukker,” siger Majbrit Lund Jessen.

I boghandlen kunne man også få det meste, hvis man var på udkig efter kristen eller teologisk litteratur. Det har Niels Kristian Holm, der er kasserer for Københavns Indre Mission, benyttet som anledning til en fast jule- tradition i sin familie.

”Vi har haft en aftale om, at vi er kommet der minimum en gang årligt hele familien. Det har typisk været op til jul, hvor vi selv har valgt vores bøger som en slags julegave,” siger Niels Kristian Holm.

Beslutningen om at lukke Bethesdas Boghandel blev officielt taget på Indre Missions hovedbestyrelsesmøde den 24. maj, da organisationen ejer boghandlen, fortæller Indre Missions kommunikationschef, Asbjørn Asmussen.

”Over de seneste otte år har boghandlen sammenlagt givet mere end to millioner i underskud. Og i maj blev beslutningen om at lukke boghandlen taget,” siger Asbjørn Asmussen og tilføjer:

”Det har selvfølgelig været en særligt svær beslutning, da boghandlen har en så lang historie, og den har været en del af Indre Missions dna. Hvis boghandlen ikke havde den store betydning, tror jeg også, at den var lukket tidligere.”

Dele af Bethesdas Boghandels lager kan nu findes på Forlagsgruppen Lohses hjemmeside, der også er ejet af Indre Mission. Resten af lagret bliver muligvis en del af et udsalg i Bethesdas Boghandels nu gamle lokaler i august måned, fortæller Asbjørn Asmussen, men han tilføjer, at det ikke er afgjort endnu.8