Lukningstruet katolsk kirke overlever efter lokale protester

Katolikkerne i Maribo troede længe, at deres Sankt Birgitta Kirke skulle lukke på grund af nedskæringer. Efter massive protester og en millionarv skal den katolske kirke i Nakskov lukke i stedet

I sidste uge valgte biskop Czeslaw Kozon overraskende at indstille Sankt Franciscus Kirke i Nakskov til lukning. Arkivfoto.
I sidste uge valgte biskop Czeslaw Kozon overraskende at indstille Sankt Franciscus Kirke i Nakskov til lukning. Arkivfoto. . Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Sankt Birgitta Kirke i Maribo skal alligevel ikke lukke. En lang kamp ser dermed ud til at være lykkeligt ovre for de lokale katolikker i den lollandske by.

I stedet valgte biskop Czeslaw Kozon i sidste uge overraskende at indstille Sankt Franciscus Kirke i Nakskov til lukning.

På grund af nedskæringer besluttede bispedømmet i København sidste år at lukke en af de tre katolske kirker på Lolland-Falster og samtidig lægge regionens tre sogne sammen til ét.

Mange katolikker i Maribo havde frygtet, at Sankt Birgitta Kirke skulle lukke. I de seneste to år har kirken nemlig været midlertidigt lukket, efter at bispedømmet gennem et ingeniørfirma havde vurderet, at kirken var i fare for at styrte sammen. Og samtidig er der ikke længere nogen præstebolig i Maribo. Den er flyttet til Nykøbing Falster.

Men da et medlem af menigheden i Maribo døde, tog sagen en uventet drejning. Medlemmet havde nemlig testamenteret hele sin formue på mere end to millioner kroner til Sankt Birgitta Kirke.

Herefter blev et andet ingeniørfirma hyret til at kigge kirken efter i sømmene, og det blev vurderet, at kirken kan stå mange år endnu, hvis den bliver renoveret.

På baggrund af den nye vurdering af kirken blev foreningen Bevar Sankt Birgitta Kirke stiftet. Foreningen har siden kæmpet for, at Maribo også fremover skal have en katolsk kirke, og formanden er ikke i tvivl om, at det har betalt sig at protestere mod bispedømmet.

”Jeg er sikker på, at det på forhånd var besluttet at lukke Sankt Birgitta Kirke. Derfor er jeg utrolig glad for at se, at foreningens arbejde har båret frugt. Det er lykkedes os at skabe opmærksomhed om kirken i lokalaviserne, og vi var endda ved at forberede en protest til Vatikanet. Jeg er overbevist om, at det har haft betydning for bispekontorets endelige beslutning,” siger Jan Tvangsø, der er formand i foreningen Bevar Sankt Birgitta Kirke.

Det er ikke kun på Lolland og Falster, at katolske kirker må lukke. Blandt andet er kirkebygninger i både Grenaa, Nyborg og Vordingborg lukket og sat til salg. Salgene er led i en strukturreform, som bispedømmet kalder ”Det nye katolske Danmarkskort”.

”Ligesom andre steder er de tre menigheder på Lolland og Falster blevet mindre med tiden, og de hænger ikke længere sammen økonomisk. I forbindelse med ’Det nye katolske Danmarkskort’ skulle de tre sogn derfor lægges sammen til ét storsogn med kun to kirker. Hvilket desværre betyder, at en af de tre kirker skal lukke,” forklarer Niels Engelbrecht, der er prælat og generalvikar i Den katolske kirke i Danmark.

Han afviser, at det skulle have haft nogen betydning for bispedømmets beslutning, at bevarelsesforeningen for Sankt Birgitta Kirke har skabt så stor opmærksomhed om kirken i Maribo.

”Bispekontoret har i stedet meget nøje observeret medlemsudviklingen i de tre menigheder,” siger Niels Engelbrecht.

Han oplyser, at medlemstallet i Nakskov er mest nedadgående, ligesom byens menighed har den ældste gennemsnitsalder. Derudover er Maribos katolikker flittigere til at bruge kirken, og de betaler mest i kirkeskat.

”Om 10 år vil der ikke være meget tilbage af det katolske samfund i Nakskov. Derfor var det den eneste rigtige beslutning at lukke Sankt Franciscus Kirke,” siger Niels Engelbrecht.

Menighedsrådsformand i Sankt Franciscus Kirke, Maja Flensted Andersen, har fulgt med i sagen og protesterne fra Maribos menighed, men troede alligevel til det sidste, at det ville blive Sankt Birgitta Kirke, der måtte lukke.

”Fra hjertet ønsker jeg Maribo tillykke. Men alle troede, at det ville blive Sankt Birgitta Kirke, der skulle lukke. Alle. Også menigheden i Maribo. Alt pegede jo på, at kirken var ved at synke i jorden. Derfor blev jeg meget overrasket over den skæbnesvangre beslutning,” siger Maja Flensted Andersen.

Der er tre ugers høringsfrist, inden den endelige beslutning træffes.