Luther skaber billeder på troen via ord og musik

Som optakt til reformationsjubilæet i 2017 bød Løgumkloster Kirke tirsdag aften på kombineret koncert og fortælling om Luther

Ved at kombinere ord, billeder og musik fik publikum en oplevelse af Luthers værk og tanker i flere dimensioner ved et koncertforedrag i Løgumkloster Kirke tirsdag aften. Ordene stod professor emeritus Viggo Mortensen for, mens organist Karsten Hermansen imponerede på orglet.
Ved at kombinere ord, billeder og musik fik publikum en oplevelse af Luthers værk og tanker i flere dimensioner ved et koncertforedrag i Løgumkloster Kirke tirsdag aften. Ordene stod professor emeritus Viggo Mortensen for, mens organist Karsten Hermansen imponerede på orglet. . Foto: Lene Estehave/Scanpix.

Det sker midt under Mendelssohns sonate i d-mol. Tiden mister sin betydning. Musikken transcenderer alle rammer, og det opleves, som om man er hvirvlet ind i et fælles sjælerum, hvor fortid og nutid forenes i en slags åndens samhørighed. Øjeblikket indfinder sig under koralen, hvor 1800-talskomponisten bygger sin lange førstesats op over variationer af Luthers salme ”Vor Fader udi Himmerig”. Et imponerende orgelbrus fylder alle buer og hvælvinger i et af landets smukkeste kirkerum i den nyrenoverede Løgumkloster Kirke.

Tilbage i virkeligheden igen er det tirsdag aften, og omkring 100 mennesker er dukket op i kirken for at høre om Luther igennem ord, billeder og musik - fortalt af professor emeritus i teologi Viggo Mortensen og fremført på orglet af organist ved Marstal Kirke Karsten Hermansen.

”Hvor var det smukt. Det hele gik op i en højere enhed. Musik, tekst og billeder kastede et meget fint og oplysende blik på Luther. Og så nød jeg at sidde her i vores smukke kirke igen,” siger Bodil Nielsen fra Løgumkloster, da koncerten og foredraget om Luther er forbi.

Luther kaldte musikken for teologiens søster og beskrev den som ”Guds gave”. Og som Viggo Mortensen forklarer Luthers forkærlighed for netop musikken blandt alle kunstarter, er det, fordi ”musikken forkynder for hjertet, hvad teologien forkynder for forstanden”. Derfor også det tætte parløb denne aften og en konstant vekselvirkning mellem Viggo Mortensens både biografiske, samfundsmæssige og teologiske nedslag og Karsten Hermansens udvalg af både oprindelige og mere moderne tolkninger af Luthers værker.

”Det er jo netop det, alt handler om hos Luther: Reformationen er som kristendommen i det hele en oversættelsesbevægelse. Vi skal blive ved med at forholde os til ham, både gennem ord og musik. Reformationen må aldrig stivne eller gå i stå. Luthers spørgsmål til den eta-blerede tro er dynamiske og kan stilles til enhver tid,” lyder det bagefter fra Viggo Mortensen om tankerne bag koncertforedraget, som på baggrund af organist Karsten Hermansens idé er vokset ud af et samarbejde på Ærø.

Det er professor Viggo Mortensen og organist Karsten Hermansen, der har tilrettelagt koncerten.
Det er professor Viggo Mortensen og organist Karsten Hermansen, der har tilrettelagt koncerten. Foto: Lene Esthave

”Ved at kombinere ord, musik og billeder får man flere dimensioner med i sin oplevelse, og når man så samtidig er med til at synge nogle af hans kernesalmer undervejs, får man i den grad hans tanker og idéer ind under huden. Hans tekster taler stadig meget stærkt til os, og musikalsk bliver han også ved med at inspirere til nyfortolkninger,” siger Karsten Hermansen.

At Luther stadig taler til os og kan fortolkes på ny, er også genstand for en lang række diskussioner lige ved siden af kirken i denne uge. På Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) i Løgumkloster er 20 præster på efteruddannelseskursus i ”Luther som praktisk teolog”.

Studieledere er netop Viggo Mortensen og Povl Götke, og kursisterne er derfor også mødt op i kirken for at få udfoldet endnu flere sider af den banebrydende tyske reformator.

Foto: Lene Esthave

”Det passer så fint ind i vores forløb, fordi vi også her får understreget, at Luther først og fremmest var optaget af den praktiske side af teologien og ikke af en systematisk teologi, som eftertiden ellers gerne har villet låse hans tanker fast i. Men Luther var ikke en systematisk tænker - han var optaget af den praktiske side af troen, som for eksempel sjælesorg, diakoni, skolegang og salmesang,” siger lektor Povl Götke, der også underviser på kurset.

Han håber derfor, at jubilæet i 2017 bliver en anledning til at gøre op med den ”fejllæsning”, han mener, vi har haft af Luther.

”Det er jo rigtigt, at for Luther var ordet det vigtigste. Men vi har misforstået, hvad han mener. For 'ordet' skal forstås som et billede. Ligesom musikken skaber billeder. På den måde sætter også ordet altid fri og skaber dynamik. Det kan aldrig låses fast, men gør derimod altid noget ved os,” forklarer Povl Götke.

”Det gør det heller ikke mindre oplagt at fremhæve hans teologi nu, hvor der er så mange paralleller mellem Luthers tid og vores,” supplerer Viggo Mortensen og fortsætter:

”Luther levede i en brydningstid, hvor både teknologien, økonomien og politikken ændrede sig. Det samme oplever vi. Og i den tid, vi lever i, er det bestemt heller ikke uprovokerende at sige, at du er retfærdiggjort alene ved din tro. Konkurrencestaten hylder jo tværtimod den enkeltes præstationer og baserer netop fremdrift på, at vi er hinandens konkurrenter. Så vi har sandelig stadig brug for at forholde os til ham.”