Prøv avisen
Initiativpris

Luthermiddage er en tidsrejse tilbage til Wittenberg

De besøgende til Fyens Stifts luthermiddage kan nyde tonerne af både lut- og fløjtespil fra Helge Amossen, graver ved Espe og Vantinge Kirker på Fyn. Han er under middagene derfor udklædt som Luther. Foto: Mikkel Holmegaard Larsen

Hvordan kombinerer man kirkehistorie med fællesspisning? Det giver Fyens Stift under reformationsfejringen et bud på med deres månedlige luthermiddage. Tiltaget er den anden finalist til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2017

En duft af simrende hønsekødssuppe møder de gæster, der er mødt frem i Oluf Bagers Gaard i Odense. Kvinden ved indgangen er klædt i en klassisk renæssancedragt med snørelukning og brokadestykker og inviterer dem med ind til spisesalens langborde. Det er Inger Lund, medlem af Fyens Stifts arbejdsudvalg for reformationsfejringen, der skal forestille at være Luthers kone Katharina von Bora. Luthermiddagene, der holdes den sidste tirsdag i hver af reformationsårets måneder, er blandt de syv finalister i Kristeligt Dagblads konkurrence om at finde landets bedste kirkelige initiativ.

”Jeg fik en aftale i hus med Oluf Bagers Gaard, fordi stedet blev bygget på Luthers tid og har gæstet den reformationsglade Christian III, som havde personlig kontakt med Luther. Derved er der en direkte referenceramme til Wittenberg,” siger Inger Lund.

Menuen er sammensat ud fra råvarer, der var almindelige på Luthers tid, og består af en forret med cremet hønsekødssuppe, en hovedret med hønen, hvorpå suppen var kogt, og en dessert med pandekager.

Sangblade skrevet med gotisk skrift deles rundt blandt deltagerne. Salmerne er ikke tilfældigt udvalgt, men består af fem kernesalmer, der er komponeret af munken selv.

”Luther var jo meget musikalsk med både sine digte og sin lut og fløjte. Og vi er så heldige at have graveren Helge Amossen, der både kan spille lut og fløjte. Derfor er han ved middagene klædt ud som Luther,” siger Inger Lund.