Prøv avisen

Luthersk Mission vil bruge flere penge på internationalt arbejde

I de senere år er stadig færre af de indsamlede midler i Luthersk Mission gået til det internationale arbejde, mens det lokale arbejde har fået flere penge. Det skal der nu ændres på. Billeder er fra Etiopien. Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene

Generalforsamlingen har netop vedtaget en strategiplan for ydre mission frem til 2021. Der er brug for flere gaveindtægter, hvis ydre mission skal fortsætte på samme niveau, siger generalsekretær

Luthersk Missions generalforsamling har netop vedtaget en strategi for det internationale arbejde rundt om i verden. Som udslag af et ønske fra baglandets op imod 5000 medlemmer indeholder planen et fokus på større international diakonal indsats over for fattigdom og sygdom. Generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen forudser, at gaveindtægterne skal stige yderligere i 2017 og 2018, hvis det nuværende niveau for arbejdet i ud- og indland skal holdes.

”Det internationale arbejde bliver dyrere og dyrere, og derfor er udfordringen for 2017 at skaffe flere penge til dette område. Lige nu har vi fire ledige missionærstillinger, men vi sigter kun på at besætte de to, for at det samlede internationale budget kan løbe rundt,” siger Søren Skovgaard Sørensen.

Men Luthersk Mission mærker også et større behov i det tværkulturelle arbejde i Danmark, fordi flere kristne flygtninge er kommet til landet.

”Vi plejer at sige, at tærsklen til missionshuset er for høj til den almindelige dansker. Men i forhold til mange af de flygtninge, der i de senere år er kommet til Danmark, er der ikke det samme problem, og mange nydanskere banker på vores missionshuses døre. På landsplan har vi kontakt med omkring 200 døbte nydanskere, og de har behov for at være i en menighed. Det er ikke nok bare at gå til møde om søndagen i missionshuset, de har også behov for venskaber og omsorg fra andre kristne,” siger Søren Skovgaard Sørensen.

I de senere år er stadig færre af de indsamlede midler i Luthersk Mission gået til det internationale arbejde, mens det lokale arbejde har fået flere penge.

”Der er behov for, at landskassen, som betaler det internationale arbejde, og de lokale kasser følges bedre ad. Det var et klart budskab på generalforsamlingen, at vi ikke ønsker afskedigelser i ydre mission. Derfor har området brug for flere penge, og det betyder, at gaverne samlet set må stige i de kommende år, hvis ikke vi skal fortsætte med at bruge af egenkapitalen,” siger Søren Skovgaard Sørensen.

Diakoni har altid været en del af den samlede indsats i Luthersk Missions ydre mission, selvom missionæren måske er udsendt til en bibelskole. Men Luthersk Missions bagland vil gerne have mere diakoni, og det er nu nedfældet i den kommende strategiplan.

”Mange vil gerne have, at Luthersk Mission har en sund balance mellem den åndelige og menneskelige indsats og i højere grad gør en indsats i forhold til bekæmpelse af fattigdom og deltager i sundhedsprojekter. Vi søger en ny balance mellem diakoni og evangelisering. I Etiopien har vi for eksempel udsendt to jordemødre for at være med til at nedbringe børnedødeligheden. Det vil vi gerne have mere af,” siger Søren Skovgaard Sørensen.