Lytterne flygter fra DRs kirkelige programmer

Radioprogrammet Morgenandagten har på en uge mistet 81 procent af sine daglige lyttere, efter at det er blevet fjernet fra P2 på FM-radioen. Også DRs andre kirkelige programmer mister lyttere. Skræmmende og dybt alvorligt, lyder det fra Københavns domprovst

81 procent er radioprogrammet Morgenandagten gået ned i lyttere, efter det er taget af FM-sendeflade.
81 procent er radioprogrammet Morgenandagten gået ned i lyttere, efter det er taget af FM-sendeflade.

Danmarks Radios ændringer på radiofladen er gået voldsomt ud over de kirkelige programmer. Det daglige program Morgenandagten har mistet 81 procent af de daglige lyttere, efter at DR den 1. november flyttede programmet fra traditionel FM-radio til digital DAB-radio.

Blot 8000 lyttere har dagligt fundet frem til Morgenandagten i den første uge, efter at udsendelsen blev flyttet. Før den 1. november lyttede 43.000 danskere dagligt til andagten.

Det er forfærdeligt, simpelthen, lyder det fra domprovst Anders Gadegaard ved Københavns Domkirke, hvor Morgenandagten bliver sendt fra:

Tallene er skræmmende og dybt alvorlige. De tyder på, at DRs DAB-kampagne slet ikke har fungeret, for folk kan tydeligvis ikke længere finde ud af, hvor programmet bliver sendt henne, siger han.

LÆS OGSÅ: DR svigter den danske kulturarv

Morgenandagten blev fjernet fra den almindelige FM-radio, da DR den 1. november mistede en FM-kanal til Radio24syv. For at kunne høre Morgenandagten skal man nu have en digital DAB-radio eller tænde for sit tv på DR 2, hvor programmet også bliver sendt.

Også DRs andre kirkelige programmer har mistet lyttere, efter at DR har mistet en radiokanal. Programmerne Mennesker & Tro og Religionsrapport er i forbindelse med sammenlægningen blevet skåret ned fra en hel til en halv time og har samtidig skiftet sendetidspunkt. Efter omlægningen har de to programmer mistet mellem 30 og 40 procent af lytterne.

Det er en trist udvikling, men også ganske forventeligt, mener tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

DR har over årene nedtonet det kirkelige stof og er blevet mere og mere åndløse. Specielt har man åbenbart valgt at straffe de gamle lyttere, der ikke køber en DAB-radio, siger Birthe Rønn Hornbech.

Hos DR er man overrasket over, at lyttertallene er faldet:

Jeg synes, at vi har fundet en god løsning med Morgenandagten ud fra det vilkår, at vi har mistet en kanal, siger Inger Bach, direktør for DR Danmark. Hun afviser, at DRs oplysningskampagne om flytningen ikke har været god nok.

Vi har gjort os umage med at fortælle lytterne om ændringerne, og det vil vi blive ved med, for vi ved, det tager tid at ændre lyttervaner, siger Inger Bach.

LÆS OGSÅ: "Det smager af, at DR ikke vil erkende problemet"

DR blev ved sidste medieforlig forpligtet til at formidle den kristne kulturarv. Dansk Folkeparti har været en af de ivrigste fortalere for, at formuleringen om den kristne kulturarv kom med i DRs nye kontrakt. Partiets medieordfører, Morten Marinus, kalder efter de nye lyttertal DRs omlægning af de kirkelige programmer for katastrofal.

Vi har jo netop klart understreget i medieaftalen, at disse programmer skal styrkes, siger Morten Marinus. Han vil nu høre kulturminister Uffe Elbæk (R), om man politisk kan flytte programmet tilbage på FM igen.

krak@k.dk

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Morgenandagten er flyttet fra P1 til en digital DAB-kanal. Det er dog flere år siden, at programmet blev sendt på P1. Den 1. november flyttede DR programmet fra FM-kanalen P2 til digital DAB-radio. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.