Magtfuld islamisk instans forbyder omskæring af piger i Egypten

Kampen mod en udbredt praksis med omskæring af pigebørn kan blive lidt nemmere. En af den islamiske verdens mest toneangivende institutter har netop fastslået, at kvindelig omskæring er imod islam

”Det skal være en religiøs forpligtelse at forbyde skamfering af kvinders kønsorganer, fordi det har en skadelig virkning på hele kroppen. Derfor skal forældre, der giver tilladelse til disse afskyelige indgreb på deres døtre, straffes,” lyder det fra Dar al-Iftaa-instituttet, der betragtes som et af den islamiske verdens førende juridiske forskningsinstitutter.
”Det skal være en religiøs forpligtelse at forbyde skamfering af kvinders kønsorganer, fordi det har en skadelig virkning på hele kroppen. Derfor skal forældre, der giver tilladelse til disse afskyelige indgreb på deres døtre, straffes,” lyder det fra Dar al-Iftaa-instituttet, der betragtes som et af den islamiske verdens førende juridiske forskningsinstitutter. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Budskabet fra det egyptiske, islamiske institut Dar al-Iftaa er ikke til at tage fejl af: Omskæring af pigers kønsorganer er lig med skamfering og har intet med islam at gøre. Det er snarere et angreb på islam, lyder det i en udtalelse fra Dar al-Iftaa-instituttet, der er en af de højeste islamisk-juridiske instanser i Egypten og opererer under Justitsministeriet.

I kendelsen uddyber instituttet, at skamfering af pigebørn er i modstrid med islams respekt for kroppen:

”Det skal være en religiøs forpligtelse at forbyde skamfering af kvinders kønsorganer, fordi det har en skadelig virkning på hele kroppen. Derfor skal forældre, der giver tilladelse til disse afskyelige indgreb på deres døtre, straffes,” lyder det fra Dar al-Iftaa-instituttet, der betragtes som et af den islamiske verdens førende juridiske forskningsinstitutter.

Dar al-Iftaa hører sammen med al-Azhar Universitetet til den sunni-muslimske verdens mest respekterede institutioner. Institutioner, hvis religiøse fortolkninger respekteres i den islamiske verden langt uden for Egyptens grænser.

Omskæring af kvinder hedder på engelsk female genital mutilation, og forkortelsen fgm er et internationalt anerkendt udtryk for de mange forskellige typer af bortskæring af dele af de kvindelige kønsdele, der foretages i store dele af Afrika inklusive Egypten. En undersøgelse foretaget i Egypten i 2014 af FN’s børneorganisation, Unicef, anslog, at næsten alle egyptiske kvinder – 91 procent – er blevet udsat for fgm. I Egypten udføres indgrebet, inden pigerne bliver kønsmodne.

Den seneste udtalelse fra Dar al-Iftaa-instituttet blev offentliggjort den 30. maj. Det er den hidtil mest direkte udtalelse fra instituttet, der tidligere i vagere toner har anbefalet, at man undlod fgm, fordi det ikke er krævet i islams love.

Siden 2008 har fgm været forbudt i Egypten og strafbart siden 2016. Men traditioner er svære at udrydde, og regeringens afmagt ses blandt andet i den seneste forordning, der er blevet offentliggjort af det egyptiske sundhedsministerium i sidste uge: et forbud imod fgm på alle hospitaler og offentlige såvel som private klinikker.

Netop fordi der er tale om en tradition, der bunder i en folkelig opfattelse af, at kvinder, der har intakt klitoris og i visse tilfælde også intakte skamlæber, er seksuelt ustyrlige og vil bringe skam over deres familie, har mange tidligere anti-fgm-kampagner i Egypten haft svære odds. For i Egyptens land- og landsbymiljøer frygter forældrene, at deres døtre ikke vil kunne blive gift, hvis de ikke er blevet ”opereret”. Derfor bliver omskæring ikke foretaget på hospitaler eller klinikker, men hjemme på køkkengulvet – hvor forbud og straf er svært at håndhæve.

Kampen imod fgm i Egypten har i årtier været ført an af sekulariserede feminister, lokale og internationale ngo’er og FN’s børneorganisation og sundhedsorganisation, WHO. Statistisk set stadig uden større held.