Pårørende: Man brokker sig ikke over prisen, når man skal tage afsked med sin far

Claus Christian Hjort-Madsen endte med at betale i dyre domme for faderens bisættelse på familiens hjemegn. For det er svært at sige fra over for urimelige priser, når man er i sorg, og begravelsen kun er få dage væk

”Man står jo i en svær situation, og man brokker sig ikke over prisen, når man skal tage afsked med sin far,” siger Claus Christian Hjort-Madsen. –
”Man står jo i en svær situation, og man brokker sig ikke over prisen, når man skal tage afsked med sin far,” siger Claus Christian Hjort-Madsen. – . Foto: Michael Thykier.

Få hundrede meter fra Øresund ligger Vedbæk Kirke hengemt blandt høje træer og villaer. Kirkegården om den en lille røde murstensbygning løber langs skovbrynet og markerer grænsen til Trørød Skov.

Her har 37-årige Claus Christian Hjort-Madsen for nylig fået bisat sin far, der døde af kræft. Bisættelse endte med at koste familien 23.000 kroner. Rudersdal Kommune, hvor kirken ligger, er nemlig en af de syv kommuner, der opkræver et såkaldt ”udenbystillæg” for at begrave borgere, der ikke er bosat i kommunen, når de dør.

Den høje pris kom bag på Claus Christian Hjort-Madsen, der ikke havde regnet med, at han skulle betale næsten dobbelt pris for at opfylde sin fars ønske om at blive begravet på Vedbæk Kirkegård på familiens hjemegn.

”Da jeg så priserne, kan jeg huske, at jeg tænkte: ’Hold da op, det er mange penge.’ Jeg har selvfølgelig ikke indsigt i, hvordan man opgør priserne i Rudersdal Kommune, men det virkede lidt urimeligt,” fortæller han.

I dag fortryder Claus Christian Hjort-Madsen, at han ikke satte spørgsmålstegn ved priserne.

Men det var svært at gøre indsigelse i en situation, hvor familien var i sorg, og der var kort tid til, at bisættelsen skulle finde sted.

”Man står jo i en svær situation, og man brokker sig ikke over prisen, når man skal tage afsked med sin far. Det skal bare overstås på en ordentlig måde, så man kan komme videre,” siger han.

Claus Christian Hjort-Madsen og hans forældre flyttede til Vedbæk i 1980 og boede i det daværende Søllerød Kommune frem til 1996, hvor faderen solgte sit selskab, og forældrene flyttede til England, mens Claus Christian Hjort-Madsen, der er enebarn, blev sendt på kostskole.

Siden er familien vendt hjem til Danmark igen, og Claus Christian Hjort-Madsen bor i dag i Hørsholm med sin kone og sine døtre. Han og familien har stadig en meget stærk tilknytning til Vedbæk og kirken, hvor de kommer hvert år til jul.

”Jeg er døbt og konfirmeret her, begge mine døtre er døbt her, og min familie har boet i Vedbæk i mange år. Så det var meget naturligt, at det skulle være her, vi bisatte min far,” siger han.

De sidste år af sit liv boede Claus Christian Hjort-Madsens far i Rungsted tæt på kommunegrænsen til Rudersdal. Men selvom adressen var en anden, så Claus Christian Hjort-Madsens far stadig sig selv som Vedbækborger.

”Min far var aldrig helt glad for at bo i Rungsted, og han plejede altid at sige, at selvom postnummeret i Christiansgave hørte til Rungsted, så boede han i Christiansgave i Vedbæk,” fortæller Claus Christian Hjort-Madsen.

Langs Vedbæk Kirkegård løber Kikhanerenden, der strækker sig fra Søllerød-bakkerne ud til Vedbæk Bugt. Gravstedet, som Claus Christian Hjort-Madsen og hans mor har valgt, ligger, så man kan kigge ud over den lille sø, som åen munder ud i lige ved siden af kirkegården.

”Vi har valgt det her gravsted, fordi min far var jæger, og gæssene og ænderne kommer flyvende ind over lige her,” siger Claus Christian Hjort-Madsen og peger ned mod søen.

Selvom Claus Christian Hjort-Madsens far blev kremeret, har familien valgt at købe en gravplads, der normalt er beregnet til kistebegravelser. Tanken er, at det med tiden skal blive et familiegravsted.

”Det er planen, at min mor skal ligge her, og at jeg også skal ligge her, når jeg dør. Og selvom jeg selvfølgelig ikke kan tale for min kone og mine børn, er idéen, at det også er her, vores familie skal ligge i fremtiden,” fortæller han.

Claus Christian Hjort-Madsens far blev bisat den 29. april, og regningen, som sønnen står tilbage med, er blevet noget større, end han oprindeligt havde regnet med. Blandt andet på grund af udenbystillægget kostede det omkring 23.000 kroner, næsten det dobbelte af, hvad en indenbysbegravelse ville have kostet. Han har svært ved at forstå, at han skal betale så meget ekstra for at begrave sin far på den kirkegård, hvor han føler, at familien hører til.

”Jeg har ikke noget imod at betale mere, hvis kommunen har en merudgift, og det, jeg betaler, skal være med til at finansiere arbejdet. Det virker bare lidt voldsomt, at det beløb skal være næsten det dobbelte,” siger han.

Claus Christian Hjort-Madsen undrer sig også over, at Rudersdal Kommune ikke kender omkostningerne for en begravelse.

”Jeg synes, at det lyder helt vildt, at kommunen ikke ved, hvad det koster at begrave en borger. Sådan ville du i hvert fald ikke kunne drive en virksomhed. Jeg er meget overrasket over, at de ikke har beregnet det. Den slags bør man da vide,” siger han.

I Rudersdal Kommune oplyser chef for Teknik og Miljø Allan Carstensen, at forvaltningen har fremsat forslag om at ændre kirkegårdstaksterne ved de kommende budgetforhandlinger, hvor man også vil tage udenbystillægget op.

”Vi har lagt op til, at der skal være ens takster for alle. Men det er noget, der skal besluttes politisk,” siger han og forklarer, at de nye priser er beregnet så præcist som muligt i forhold til omkostningerne.

Udmeldingen fra Rudersdal Kommune glæder Claus Christian Hjort-Madsen, der håber, at andre familier kan slippe for de frustrationer, som han og hans familie har stået med.

”Du sætter jo folk i en meget prekær situation, for i andre tilfælde kunne du jo risikere, at de så ikke ville have råd til at begrave deres afdøde familiemedlem på den kirkegård, hvor vedkommende ønsker at blive begravet. Og det er jo slet ikke rimeligt.”