Prøv avisen
Før søndagen

Julie Berthelsen: Man skal være tro mod sine værdier, når livet frister

”Når livet frister og prøver mig, skal jeg være tro mod mig selv og det værdisæt, jeg har valgt at leve efter,” siger sangerinden Julie Berthelsen. – Foto: Birgitte Carol Heiberg/Ritzau Scanpix

Djævelen frister Jesus i søndagens prædiketekst. Af hans reaktion kan vi lære at stå fast på vores værdier, siger sangerinden Julie Berthelsen, der af og til føler sig fristet til at sætte penge for højt i vurderingerne af, hvilke opgaver hun takker ja til

Mange store beslutninger, svære valg, og ikke andet end mavefornemmelse at pejle efter. Sådan har livet været for sangerinden Julie Berthelsen, siden hun i 2002 sang sig ind i danskernes bevidsthed i talentkonkurrencen ”Popstars”. For det kreative arbejdsliv har været usikkert og uforudsigeligt, og aktiviteterne på cv’et spænder fra udgivelse af musik og bøger over foredrag til radioproduktion.

”Livet udsætter én for fristelser og prøvelser igen og igen, og vores værdier bliver hele tiden udfordret. På den måde kan livet godt føles som én stor test,” siger Julie Berthelsen, der som voksen har udviklet et trosliv baseret på protestantisk tradition, men tilpasset hendes person.

Søndagens prædiketekst fra Matthæusevangeliet taler for sangerinden netop ind i et liv fuld af valg og udfordringer. Efter 40 dages faste bliver Jesus testet af Djævelen, men han står fast og er tro mod sig selv og mod Gud.

”Teksten handler for mig at se om de valg, vi tager i vores liv. Livet frister os hele tiden med ting, som er tilpasset dem, vi er – og uanset hvad udgangspunktet er for vores valg, læser jeg det, som om vi hele tiden på tidspunkter igennem livet bliver sat hen til et punkt, hvor vi skal lære at vælge rigtigt for os selv,” fortæller Julie Berthelsen, der har tilbragt en del af sin barndom i Grønland.

”Den handler om, hvilke valg man tager for sig selv, for det, man står for, og for det, man tilllægger værdi og mening.”

Sangerinden fortæller, at hun fik en ”wow-følelse”, da hun læste teksten, fordi det gik op for hende, at det er helt reelt, når hun af og til føler, at hun virkelig bliver prøvet.

”Jeg kan stå i situationer, hvor jeg tænker: Hvordan er jeg havnet her? Hvorfor er jeg havnet her? Og hvordan kommer jeg videre? Jeg bliver gang på gang tvunget til at lære mig selv bedre at kende, for det eneste, jeg kan gøre, er at kigge indad og mærke efter,” siger Julie Berthelsen og tilføjer:

”Når livet frister og prøver mig, skal jeg være tro mod mig selv og det værdisæt, jeg har valgt at leve efter. Det er det eneste rigtige at gøre – men også det svære.”

Julie Berthelsen opfatter sit sangtalent som en meget personlig gave, og som et sensitivt menneske skal hun være varsom med, hvem hun giver den gave til, fortæller hun. Og fristelser er der ganske mange af.

”Jeg kan nogle gange få lyst til at sige ja til at deltage i noget, der ikke rigtig er mig, og blive tilbudt en god portion penge for det. Jeg har selvfølgelig ikke noget imod, at man nogle gange gør ting for pengenes skyld – det er trods alt et job, men når sang og musik er så nær en ting for mig, må jeg spørge mig selv, hvad mine værdier er, og hvor langt jeg er villig til at gå,” siger hun.

Frygt er den største og værste prøvelse, sangerinden har oplevet – og til stadighed oplever – i sit liv. Frygten for ikke at lykkes, frygten for ikke at tjene nok penge, frygten for at have valgt forkert på sin families vegne. Det er en daglig kamp, tilføjer hun.

”Frygt er en forfærdelig stopklods for kreativitet og glæde og gør det sværere for mig at være i kontakt med mine følelser. Men frygt er en naturlig del af livet – i hvert fald det selvstændige liv, jeg har valgt at leve, og da kan det spirituelle element i mit liv heldigvis være med til at give mig en helt særlig ro,” siger Julie Berthelsen.