Mange vælger askespredning

Nye tal viser, at næsten 1100 i fjor fik tilladelse til, at deres aske skal spredes over havet, når de dør

At stå på en båd og tømme en urne med fars eller mors aske river i alle følelser. Det er gribende. Og et ultimativt farvel. Afdelingsleder Børge Hansen fra Landsforeningen Liv & Død har oplevet det flere gange.

- Her giver man alvorligt slip på den afdøde, siger han.

Selv ønsker han sig sådan en begravelse, og han har fortalt sin kone og børn om ønsket med den tilføjelse, at de også selv skal synes, det er godt og rigtigt, når de står i situationen.

Billigste måde at blive begravet

Kirkeministeriet har netop opgjort antallet af tilladelser til spredning af aske over hav for 2003, og det viser, at 325 levende danskere har sikret sig, at deres aske kan spredes over havet, når de dør, mens 770 døde danskeres pårørende fik tilladelse til at sprede deres kæres aske.

Da Kirkeministeriet i 1988 begyndte at føre statistik over antallet af tilladelser, var der kun 80, som ønskede askespredning. Siden er tallet vokset støt.

I 2001 toppede antallet af tilladelser med 1370. Siden er tallet stagneret, og ministeriet giver hvert år over 1000 tilladelser til askespredning, mens de øvrige cirka 59.000, som dør hver år, vælger traditionelle urne- eller kistebegravelser.

Askespredning over hav er den absolut billigste begravelsesform. Der er ingen udgifter til bedemand og gravsted. Kun kremeringen skal betales, hvorefter de pårørende får en vandopløselig miljøvenlig såkaldt trans-porturne, som de selv skal sejle ud med, fjerne låget på og derefter kaste i havet eller i bugte og fjorde med god gennemstrømning.

God ferie ved havet

Eneste krav fra Kirkeministeriet er, at ceremonien bliver udført »sømmeligt uden at vække opsigt«.

Ifølge fuldmægtig i Kirkeministeriet Jens Ulf Jørgensen begrundes ansøgningerne ofte med en tilknytning til havet.

- Det kan være ægtepar, som har haft vidunderlige ferieoplevelser på havet sammen, eller lystsejlere. Andre ønsker ganske enkelt ikke, at deres efterladte skal have udgifter og besvær med at passe et gravsted, siger han.

Det bekræftes af Peter Lund, Rønne Begravelsesforretning på Bornholm, som ofte rådgiver mennesker, der har fisket eller boet ved havet.

- Mange af dem kommer aldrig på kirkegården, og ønsker ikke at gøre det. Så vælger de havet. Vi har selv en lille jolle, og oftest vil folk ikke selv med, når asken strøes ud. Vi fortæller dem så, hvilken strand vi gør det ud for, fortæller han.

Det er ikke altid, at afdødes ønske om at blive spredt som aske passer med de efterladtes ønske om at have et gravsted at sørge ved. Således har bedemand Peter Lund oplevet to tilfælde, hvor afdøde ønskede at blive spredt som aske over havet, mens familien ønskede at have et gravsted. Konsekvensen blev, at asken blev delt i to portioner, der fik hver sin behandling.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk