Mangemillionær vil skabe religionsdialog

Et nyt tværreligiøst netværk har set dagens lys, og bag det står erhvervslederen Jeppe Hedaa. Han har tidligere efterspurgt mere plads til Guds holdning i politiske debatter

Jeppe Hedaa er administrerende direktør for it-virksomheden 7N. –
Jeppe Hedaa er administrerende direktør for it-virksomheden 7N. – . Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

For knap 10 år siden blev en dansk repræsentant fra islam, kristendommen og jødedommen i Danmark forenet i en arbejdsgruppe. Sammen skulle de finde ud af, hvordan man interna-tionalt kunne styrke samtalen mellem de tre monoteistiske religioner og se på, hvad hvert af deres hellige skrifter sagde om aktuelle og etiske problemstillinger.

Bag projektet stod erhvervsmanden Jeppe Hedaa, som opfordrede til, at visdommen fra religionernes grundskrifter skulle blive et orienteringspunkt for moderne mennesker.

”Jeg synes ikke, at man som privat person eller politiker kan træffe 100 procent oplyste beslutninger, hvis man ikke har konsulteret Guds holdning i en sag. Hvis man ikke har Gud med i, hvad man gør, er der utrolig mange afledte konsekvenser. Hvis politikerne ikke føler, at de skal stå på mål på deres sidste dag over for en højere magt, er det jo bare et spørgsmål om, hvad de kan slippe af sted med,” sagde den administrerende direktør for it-virksomheden 7N dengang til Kristeligt Dagblad.

Det er et par år siden, at arbejdsgruppen Abrahamic Council Copenhagen blev opløst, men til gengæld har et nyt tværreligiøst projekt netop set dagens lys. I den forgangne weekend præsenterede 15 religiøse ledere i en kronik det nye netværk Religion & Samfund, Resam, som skal styrke samtalen mellem lederne af landets største trossamfund samt give religiøse stemmer plads i den offentlige debat.

Bag netværket står endnu engang Jeppe Hedaa, og han forsøger så vidt muligt at holde sig i baggrunden, og han ønsker af samme grund ikke at udtale sig til denne artikel. Det er ifølge ham de religiøse ledere, der skal i spil og forme projektet, mens han bare er initiativtager og står for at finansiere arbejdet, som det er nødvendigt.

Når man støder på Jeppe Hedaas navn i medierne, er det da også oftest i helt andre sammenhænge end de religiøse. Her drejer det sig om it-konsulentvirksomheden 7N, som han overtog i 1998, og som siden har udviklet sig fra at bestå af under 20 medarbejdere til at have næsten 1000 konsulenter i ni lande.

I år har firmaet, som er et af landets største inden for it, været oppe omkring en omsætning på en millard kroner, og der er blevet spekuleret på, at Jeppe Hedaa nemt kunne indkassere et trecifret millionbeløb, hvis han solgte virksomheden.

Det lader den administrerende direktør dog ikke til at have planer om. I 2010 valgte han til gengæld for en stund at trække sig som direktør for i stedet at få tid til sit projekt med at samle lærde repræsentanter fra religioner og nye trossamfund. Han har før kaldt projektet et kald, og ud over den danske arbejdsgruppe fra 2010, som bestod af domprovst Anders Gadegaard, imam Naveed Baig og overrabbiner Bent Lexner, lykkedes det ham at skabe det internationale netværk The Abrahamic Council, der samlede 30 religiøse ledere fra jødedom, islam og kristendom til dialog.

Under opvæksten i og omkring København fyldte tro ikke meget for Jeppe Hedaa, men som 19-årig begyndte han at slås med åndelige spørgsmål, som han først forsøgte at besvare gennem meditation og astrologi. Da det ikke sagde ham nok, begyndte han at gå i kirke og læse i Bibelen, og siden var han i en årrække aktiv i Københavns Frikirke, der hører under Apostolsk Kirke. I dag er han meldt ind i folkekirken, og han sidder i menighedsrådet i Københavns Domkirke. Her beskrives han som en meget konstruktiv og løsningsorienteret kraft, som går ind i arbejdet med liv og sjæl.

Ud over menighedsrådsarbejdet sidder Jeppe Hedaa i tænketanken Yale Center for Faith & Culture, som har som mission at undersøge og fremme trospraksisser, som styrker samfundet globalt.

Ifølge iværksætter og adjungeret professor Lars Kolind er der ikke stor tradition for, at enkeltpersoner tager initiativ til og økonomisk støtter projekter som Resam i Danmark.

”Der er velhavende folk, herunder erhvervsfolk, som giver penge til formål, de synes er gode i Danmark, men hvis man sammenligner med USA, er det langt mindre udbredt herhjemme, hvilket skyldes, at staten fylder mere i Danmark. Derfor er Jeppe Hedaa et interessant tilfælde. Jeg kender ikke meget til projektet, men det er positivt, hvis erhvervsfolk vil tage et større samfundsansvar og bruge tid og penge på det,” siger han.

Jeppe Hedaa bor i Gentofte ved København, er gift og har tre børn.