Prøv avisen

Manu Sareen skal møde i retten om vielser af homoseksuelle

I kan slæbe mig i retten herfra og til helvede, men det ændre ikke ved, at det var den rette beslutning, skriver Manu Sareen om vedtagelsen af loven, der gav homoseksuelle ret til at indgå ægteskab. Foto: Scanpix

Seks civile danskere har lagt sag an mod Kirkeministeriet for at indføre ritualet til vielse af homoseksuelle. Tidligere kirkeminister Manu Sareen (R) regner med biskoppers opbakning

”Det er rimelig grotesk.”

Sådan lyder den første reaktion fra tidligere kirkeminister Manu Sareen (R) på nyheden om, at han den 31. marts skal møde i Østre Landsret for at afgive vidneforklaring om processen, der i 2012 førte til en lov om, at homoseksuelle kan indgå ægteskab.

Manu Sareen har selv lagt indkaldelsen fra advokatfirmaet Lou i Randers op på sin Facebook-profil. Her skriver den tidligere minister blandt andet, at han står fuldt og fast ved sin beslutning om at indføre loven i sin tid som minister:

”Kærligheden vandt kampen, da homoseksuelle fik retten til at blive viet. Det var en sejr for Danmark, for mangfoldigheden og det danske frisind, og det var en sejr over et konservativt syn på kærligheden og vores medmennesker. I kan slæbe mig i retten herfra og til helvede, men det ændre ikke ved, at det var den rette beslutning. Størst af alt er kærligheden!”.

Artiklen fortsætter under billedet

Over for Kristeligt Dagblad uddyber han:

”Når man har været inde og lave en forandring, må man stå på mål for det.”
 
Advokatfirmaet Lou repræsenterer seks civile, der har støtte fra foreningen Med Grundlov Skal Land Bygges. Foreningen er stiftet af prædikanterne Moses Hansen og Johnny Noer, som har lagt sag an mod Kirkeministeriet for at indføre ritualet til vielse af homoseksuelle.

Advokat Nikolaj Nikolajsen fører sagen mod Kirkeministeriet og begrunder blandt andet indkaldelsen af Manu Sareen med udgivelsen af hans selvbiografi fra november 2015. I den beskrev Manu Sareen blandt andet, hvordan han med en ”genistreg” lokkede biskopperne til at indgå i et videre arbejde med udarbejdelse af ritualet for vielse af homoseksuelle.

En række biskopper, der var en del af forløbet, kunne dog ikke genkende den måde, Manu Sareen fremstillede forløbet på. Over for Kristeligt Dagblad fortalte de blandt andet, hvordan de oplevede, at væsentlige detaljer var udeladt i kapitlet om vielser af homoseksuelle, mens andet var decideret usandt.

”Der var nogle interessante ting i den bog, hvor Manu Sareen skriver om, hvordan han trækker lovforslaget ned over hovedet på biskopperne,” siger Nikolaj Nikolajsen om baggrunden for at indkalde Manu Sareen som vidne.

Artiklen fortsætter under billedet

Manu Sareen forventer, at biskopperne kommer og bakker ham op, når han skal møde for retten i marts.

”Når de nu har været ude at sige, at det lige så meget var deres lovforslag, så regner jeg da med, at de kommer og står side om side med mig for at kæmpe for kærligheden.”

Manu Sareen skal dog ikke regne med, at hverken Kjeld Holm, tidligere biskop over Aarhus Stift, eller Kresten Drejergaard, forhenværende biskop over Fyens Stift, møder op i retten for at kæmpe hans sag.

Det på trods af, at de begge tidligt i forløbet talte for kirkelig vielse af homoseksuelle.

Kresten Drejergaard siger:

”Jeg har ikke tænkt mig at møde op. Jeg bor i Geneve i Schweiz, og så ved jeg ikke, hvad jeg skal sige om det. Mit forslag var en mere blid udgave end det, Manu Sareen moslede igennem med. Så hvis du spørger mig, så var det lovforslag, der kom igennem, det næstbedste af de muligheder, der var.”

Kjeld Holm regner heller ikke med at sidde i Østre Landsret den 31. marts til fordel for Manu Sareen.

”Nu kan man jo ikke bare møde op og råbe ’hørt’. At bakke ham op kan man kun, hvis man bliver indkaldt som vidne. Men jeg har hele tiden sagt, at der ingen modsætninger er mellem ham og mig i dette spørgsmål. Det er mere fremstillingen og rækkefølgen i forhold til loven, som jeg har haft et problem med,” siger Kjeld Holm.

Han vurderer dog ikke, at anklager får medhold i sagen:

”Jeg tror ikke, at advokaten kommer nogen vegne. Lov er lov, og Folketinget kan vedtage, hvad de vil, så jeg ser sagen som fuldstændig absurd.”

Skærmbillede af statusopdatering på Manu Sareens Facebook-profil
Manu Sareen har lagt indkaldelsen fra advokatfirmaet Lou i Randers op på sin Facebook-profil.