Marie Høgh har fået nok af Tidehverv

Den interne debat i Tidehverv om blandt andet vielse af homoseksuelle har nået et lavpunkt og er blevet alt for personlig, mener sognepræst Marie Høgh, der endegyldigt lægger afstand til bevægelsen

Marie Høgh lægger tager fra Tidehverv og har meldt fra bevægelsens sommermøde. Hun er til daglig sognepræst i Lynge-Uggeløse.
Marie Høgh lægger tager fra Tidehverv og har meldt fra bevægelsens sommermøde. Hun er til daglig sognepræst i Lynge-Uggeløse. Foto: Jens Welding Øllgaard.

Marie Høgh skulle have holdt et oplæg om Grundtvig på Tidehvervs sommermøde i slutningen af juni. Men nu har hun bedt om at blive taget af talerlisten og har slet ikke tænkt sig at deltage i begivenheden.

"Jeg har simpelthen fået nok," siger hun til Kristeligt Dagblad. 

Sognepræsten henviser til de seneste ugers debat i medierne mellem hende og flere tidehvervske præster, heriblandt Katrine Winkel Holm og Agnete Raahauge.

Læs også: Tidehverv i intern debat om homoseksuelle 

Bølgerne er gået højt om især vielse af homoseksuelle. Den teologiske diskussion har nået et lavpunkt, mener hun.

"Debatten er låst fast. Der er ingen frugtbar udveksling af synspunkter. Det er blevet et personligt skænderi i medierne, som er fortsat på Facebook. Jeg synes, man har nået bunden i argumentationen og er endt på et niveau, jeg ikke kan tage seriøst," siger Marie Høgh, der som konsekvens af forløbet melder afbud til sommermødet.

Tidehverv er ikke en forening, man melder sig ind og ud af, har Agnete Raahauge pointeret i et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun understreger, at Marie Høgh hverken er blevet spændt for eller smidt ud af Tidehverv.

Du er inviteret til sommermødet, og ingen har smidt dig ud. Hvorfor føler du dig ekskluderet af Tidehverv?
 

"Jeg føler mig ikke som en del af den inderkreds i Tidehverv, som afholder sommermødet. Jeg vil ikke møde frem som ene soldat og kæmpe mod 100. Jeg kan sagtens klare den hårde debat, men den er blevet for useriøs og selvretfærdig. Jeg har fået nok af det selskab og føler mig ikke som en del af det. Den dør er lukket nu," siger hun.

Læs også: Redaktør af Tidehverv: Moralisme-kritik fra Marie Høgh og co. er udtryk for dvask teologi 

Er det så ikke dig, der forlader selskabet snarere end omvendt?

"Jeg hører dem sige, at jeg ikke er en del af selskabet, og at jeg har smykket mig med lånte fjer. Jeg synes, man opfører sig, som om det er en forening, når man får skæld ud for ikke at følge gruppens linje. Min holdning til ægteskab har været den samme hele tiden, men jeg har ikke udtrykt den så offentligt før."

Føler du dig stadig som en del af den tidehvervske bevægelse?

"Ja, jeg er kommet på deres sommermøder, taget til foredrag og været glad for det. Men jeg føler mig ikke som en del af det nuværende tidehvervske fællesskab, hvor man ikke kan være fagligt uenig med de øvrige deltagere uden at blive uvenner. Jeg er stadig inspireret af de gamle tidehvervsfolk og er taknemmelig for de teologiske rødder. Desværre er stierne i bevægelsen blevet smallere de seneste 20-30 år, og dens væsen er forandret."

Vil du gerne beskrives som en tidehvervsk præst?

"Jeg vil gerne kaldes for grundtvigsk-tidehvervsk. Men jeg er der bekymret for at blive sat i bås med folk som Winkel Holm og andre. Men det vil være en falsk varedeklaration."