Markant færre blev skilt i 2017

Antallet af skilsmisser var sidste år på niveau med årene før 2013, hvor det blev muligt at foretage en hurtig skilsmisse via internettet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 11 procent færre par, der blev skilt i 2017 end i 2016.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 11 procent færre par, der blev skilt i 2017 end i 2016. Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix.

Flere danskere forbliver sammen i ægteskabet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 11 procent færre par, der blev skilt i 2017 end i 2016. I den seneste opgørelse over 2017 valgte 15.265 par at blive skilt, hvor tallet lød på 17.222 året før. Det giver ifølge Danmarks Statistik en skilsmisseprocent på 46,8 procent, og det er på niveau med årene, før det blev muligt at få lynskilsmisser via internet gennem de såkaldte straksskilsmisser.

For parterapeut Morten Østergaard, der har skrevet flere bøger om samliv, er det glædeligt, at flere par vælger at blive sammen.

”Tallene er måske et udtryk for, at folk forholder sig mere til deres problemer og rent faktisk formår at løse dem. Og hvis de så ikke kan løses, tager de konsekvensen af det,” siger han.

Han påpeger dog, at en lav skilsmisseprocent ikke i sig selv behøver at være positiv. Det vigtige for ham er snarere, at parrene forholder sig til eventuelle problemer i forholdet.

Tallene fra Danmarks Statistik viser ikke, hvor mange der er blevet skilt uden forudgående separation, det vil sige, hvor mange der har benyttet sig af muligheden for en straksskilsmisse. Men tal fra Statsforvaltningen har tidligere vist, at 77 procent af de par, der blev skilt i 2017, valgte en straksskilsmisse.

Muligheden for at blive skilt uden først at være separeret har eksisteret siden den 1. juli 2013, og det har siden skabt stor politisk debat. I forrige uge tegnede der sig et billede af et politisk flertal om igen at indføre en tvungen separationsperiode på seks måneder.

Ud over færre skilsmisser bød sidste år også på en stigning i antallet af vielser. Tre procent flere danskere blev gift sidste år end året før. Det svarer til 31.777 par. Gennemsnitsalderen for de førstegangsviede var 34,9 år for mænd og 32,4 år for kvinder. Tre ud af fire af dem, der blev gift i 2017, blev gift for første gang.