Martin Herbst - en omfattende omvej til livet

Hans liv er ikke gået efter en snor, og Martin Herbst har da også prøvet livets store kon-traster. Fra dansk mester i billard til 18 år i Moon-bevægelsen og videre til et embede som sognepræst i folkekirken. Nu fylder han 50 år

Sognepræst, superstuderende fra teologi, tidligere sektmedlem, billardmester og forfatter. Martin Herbst, som nu fylder 50 år, har oplevet mere end de fleste. --
Sognepræst, superstuderende fra teologi, tidligere sektmedlem, billardmester og forfatter. Martin Herbst, som nu fylder 50 år, har oplevet mere end de fleste. --. Foto: Leif Tuxen.

Det er som stenen, der rammer vandspejlet. Ringene slår ud, og bedst som man tror, at de er på vej tilbage til udgangspunktet, forsvinder de ud i det blå med kursen mod en usikker fremtid.

Sådan kan livshistorien opstilles for sognepræst, forfatter og foredragsholder Martin Herbst. Det lå i de uspillede kort, at han en dag skulle overtage faderens maskinfabrik på Amager og med den måske også den medfølgende Jaguar og lystyacthen. Det ville passe godt ind i billedet af en succesrig teenager, der med fem danske mesterskaber var et af 1970?ernes største talenter i billard.

Men så var det, at en sten blev kastet. En pige fra parallelklassen var gået ind i Moon-bevægelsen, og som en anden ridder opsøgte den 18-årige Martin Herbst sektens repræsentanter foran Helligåndskirken på Strøget i København i et forsøg på at få veninden ud af sektens kløer. I stedet blev han selv overbevist om det rigtige i Moons lære, og de følgende 18 år rejste han verden rundt for at missionere for det, han så oprigtigt troede på.

– Jeg mødte en bevægelse, der kunne forklare mig alt mellem himmel og jord.

Nok havde jeg succes på så mange måder, men jeg havde en længsel efter at ændre verden, og dengang kunne det kun ske ved enten at blive marxist eller ved at gå ind i den orientalske spiritualitet. Hos Moon fik jeg et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til, og mit ærinde var da heller ikke at isolere mig, men at hjælpe andre", siger Martin Herbst.

Han involverede sig så dybt i sekten, at nåede at bo flere steder i verden og blive gift med den japanske kvinde Yuriko ved et massebryllup i Seoul, inden han senere blev national leder i Slovenien. Men langsomt trængte tvivlen sig på, og ved at læse Søren Kierke- gaard kom han frem til den konklusion, at synden er eksistentiel og gælder alle, også sektens leder, Sun Myung Moon.

– Pludselig indså jeg, at alt det, jeg havde troet på, var et falsum, og grebet af en stor kraft begyndte jeg at stille kritiske spørgsmål til en bevægelse, der havde det med at feje problemerne ind under gulvtæppet", siger Martin Herbst.

I 1997 kom det definitive brud, og Martin Herbst fulgte ringene tilbage til Danmark, hvor han fandt sin forløsning i kristendommen. Efter blot to år og ni måneder på Det Teologiske Fakultet i København stod han i 2003 med en kandidatuddannelse og karakteren 13 i samtlige fag. Efter et vikariat ved Vangede Kirke og et embede i Ådum og Tarm har han siden 2008 været sognepræst ved Korsvejskirken på barndommens Amager, hvor han bor sammen med Yuriko. Sammen har de fire børn.

Dermed er ringen sluttet, men ikke lukket. Martin Herbst er en efterspurgt foredragsholder, hvor han blandt andet med udgangspunkt i sin selvbiografi ?Mit livs omvej" fortæller om sine oplevelser i Moon-bevægelsen.

– På så mange måder fortryder jeg mine år i Moon-bevægselsen, men på den anden side har jeg fået en stor erfaring, jeg kan give videre. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg kan vedkende mig min forhistorie, og ikke ser mig selv som et offer.

kirke@kristeligt-dagblad.dk