Prøv avisen

Massedåb på Vesterbro ramte en åre i tidsånden

Vi kan ikke få armene ned over, hvor godt det gik, siger sognepræst Mette Gramstrup, efter at 34 personer forleden på en dag kom ind i Kristkirken i København og blev døbt. Foto: Emil Kastrup Andersen

34 mennesker blev døbt på en enkelt dag, da Vesterbro Sogn i København inviterede folk fra gaden ind til at blive døbt. Vi kan slet ikke få armene ned, siger sognepræst. Men hvad blev der af dåbsoplæringen, spørger præstekollega

Bevægende, intenst, inderligt og overvældende. De følelsesladede ord næsten snubler over hinanden, når sognepræst Mette Gramstrup skal beskrive, hvordan hun oplevede fredagen i Kristkirken i København, hvor Vesterbro Sogn havde inviteret til et helt nyt slags dåbsarrangement.

Her havde sognet sendt en åben invitation ud om, at man uden forudgående aftale kunne kigge forbi i løbet af dagen og blive døbt.

”Vi kan næsten ikke få armene ned over, hvor godt det gik,” siger Mette Gramstrup, efter at 34 personer i løbet af dagen kom ind i kirken og blev døbt.

Det er mere end en tredjedel af, hvor mange der blev døbt i Kristkirken hele sidste år.

”Nogen havde på forhånd sagt, at det var en billiggørelse af noget dyrebart i kirken. Men det var tværtimod en så rørende og stærk oplevelse, at flere voksne mænd blev rørt til tårer. Det var som om, at hele dagen blev til én lang gudstjeneste med åben dør,” siger hun.

Det særlige dåbsarrangement, som sognet havde kaldt ”drop-ind dåb”, begyndte klokken tre og sluttede først fem timer senere. Da folk kom ind i Kristkirken, blev de mødt af fire præster fra sognet og fik tilbudt en kort samtale. Mette Gramstrup betegner det som en sjælesorgssamtale, hvor de, der gerne ville døbes, fortalte deres livshistorie.

Derefter blev alt det formelle ordnet, folk blev registreret i kirkebogen, og der kom styr på, hvem der skulle være vidner. Til sidst kunne gæsterne følges med Mette Gramstrup op til døbefonten, hvor dåbsritualet fandt sted. Alt imens spillede organisten baggrundsmusik på orglet, men i modsætning til en almindelig dåb blev der ikke sunget salmer undervejs.