Massedåb på Vesterbro ramte en åre i tidsånden

34 mennesker blev døbt på en enkelt dag, da Vesterbro Sogn i København inviterede folk fra gaden ind til at blive døbt. Vi kan slet ikke få armene ned, siger sognepræst. Men hvad blev der af dåbsoplæringen, spørger præstekollega

Vi kan ikke få armene ned over, hvor godt det gik, siger sognepræst Mette Gramstrup, efter at 34 personer forleden på en dag kom ind i Kristkirken i København og blev døbt.
Vi kan ikke få armene ned over, hvor godt det gik, siger sognepræst Mette Gramstrup, efter at 34 personer forleden på en dag kom ind i Kristkirken i København og blev døbt. Foto: Emil Kastrup Andersen.

Bevægende, intenst, inderligt og overvældende. De følelsesladede ord næsten snubler over hinanden, når sognepræst Mette Gramstrup skal beskrive, hvordan hun oplevede fredagen i Kristkirken i København, hvor Vesterbro Sogn havde inviteret til et helt nyt slags dåbsarrangement.

Her havde sognet sendt en åben invitation ud om, at man uden forudgående aftale kunne kigge forbi i løbet af dagen og blive døbt.

”Vi kan næsten ikke få armene ned over, hvor godt det gik,” siger Mette Gramstrup, efter at 34 personer i løbet af dagen kom ind i kirken og blev døbt.

Det er mere end en tredjedel af, hvor mange der blev døbt i Kristkirken hele sidste år.

”Nogen havde på forhånd sagt, at det var en billiggørelse af noget dyrebart i kirken. Men det var tværtimod en så rørende og stærk oplevelse, at flere voksne mænd blev rørt til tårer. Det var som om, at hele dagen blev til én lang gudstjeneste med åben dør,” siger hun.

Det særlige dåbsarrangement, som sognet havde kaldt ”drop-ind dåb”, begyndte klokken tre og sluttede først fem timer senere. Da folk kom ind i Kristkirken, blev de mødt af fire præster fra sognet og fik tilbudt en kort samtale. Mette Gramstrup betegner det som en sjælesorgssamtale, hvor de, der gerne ville døbes, fortalte deres livshistorie.

Derefter blev alt det formelle ordnet, folk blev registreret i kirkebogen, og der kom styr på, hvem der skulle være vidner. Til sidst kunne gæsterne følges med Mette Gramstrup op til døbefonten, hvor dåbsritualet fandt sted. Alt imens spillede organisten baggrundsmusik på orglet, men i modsætning til en almindelig dåb blev der ikke sunget salmer undervejs.

Når hele 34 mennesker vælger at tage forbi kirken i løbet af en dag og blive døbt, vidner det om, at Kristkirken har formået at ramme en nerve i tidsånden, siger Anita Hansen Engdahl, lektor på Pastoralseminariet i København.

”Jeg ser det som et resultat af, at vi lever i en tid, hvor det forpligtende og længerevarende ofte har svære kår. Til gengæld vil mange gerne prøve ting af uden at forpligte sig på det. Derfor har vi fået en pop-op-kultur, hvor vi ser alt fra barer, restauranter og teatre poppe op ganske kortvarigt forskellige steder. Pop-op-dåben ligger i forlængelse af den tendens,” siger hun.

Anita Hansen Engdahl hæfter sig også ved, at dåbsarrangementet fandt sted i en kirke på Vesterbro.

”Man vil næppe se noget tilsvarende i Holstebro. Det er et arrangement, der hænger sammen med stor gennemstrømning i storbysogne. Vi er langt væk fra den hidtidige forståelse af dåben som en optagelse i sognemenighedens fællesskab. Dåben er et individuelt projekt,” siger hun.

I Sct. Pauls kirke i Aarhus har sognepræst Flemming Baatz Kristensen aldrig hørt om et lignende dåbstiltag og tænker ikke umiddelbart, at det er noget, han vil kopiere.

”Jeg vil dog gerne anerkende, at i en tid, hvor dåbstallet falder, må vi overveje, hvad vi kan gøre for at hæve det. Og her er det altså lykkedes med et arrangement, der udtrykker åbenhed og imødekommenhed,” siger han.

Alligevel ser han et bekymrende træk ved drop-ind dåben.

”Lige siden kirkens tidlige begyndelse har man været meget restriktiv med, hvordan man blev døbt. Senere meget mindre som nu, hvilket er i orden. Men ud fra beskrivelsen af arrangementet virker det ikke til, at der har været den nødvendige dåbsoplæring inden. Det ser ud til, at man har sænket barren så lavt, at man må spørge, om folk reelt ved, hvad de går ind til ved at blive døbt,” siger han og understreger, at det er vigtigt at få forklaret, at man døbes ind i et fællesskab og et liv i Jesu følge.

Den manglende dåbsoplæring bekymrer dog ikke Mette Gramstrup fra Kristkirken. Det skyldes, at det hovedsageligt var voksne mænd, der benyttede sig af muligheden for at blive døbt i fredags, hvor den ældste var over 80 år og den yngste blot et år.

”Når voksne kommer og gerne vil døbes, tror jeg på, at de har tænkt sig rigtig godt om. Det er ikke særlig respektfuldt at sige, at de ikke selv kan finde ud af, hvad det vil sige at blive døbt,” siger hun.