Med Anders Laugesen i hælene på de tre vise mænd

julekalender: Fra den 1. december kan man blive klogere på Bibelens fortællinger om julen, hvis man har adgang til internettet

Radiojournalist Anders Laugesen lavede DR's podcastede julekalender i løbet af en lille uge. Alle afsnittene er lavet -- on location -- ved hjælp af professionelt radioudstyr. Efterfølgende er afsnittene lavet om til MP3-lydfiler, der kan hentes ned fra Internettet.  -- Foto: Danmarks Radio.
Radiojournalist Anders Laugesen lavede DR's podcastede julekalender i løbet af en lille uge. Alle afsnittene er lavet -- on location -- ved hjælp af professionelt radioudstyr. Efterfølgende er afsnittene lavet om til MP3-lydfiler, der kan hentes ned fra Internettet. -- Foto: Danmarks Radio.

Hvis man gerne vil have nogle særprægede anatomiske detaljer fra Marias jomfrufødsel. Hvis man er interesseret i beskrivelsen af julen i de såkaldte apokryfe – skjulte eller mystiske – skrifter. Eller hvis man gerne vil vide, hvorfor Betlehem hedder "brødhuset" på hebraisk, så er der håb fra den første december.

Her kommer Danmarks Radio nemlig med en helt ny elektronisk julekalender, som går i bibelske detaljer med julens budskab om Jesu fødsel – set med de tre vise mænds øjne.

Som DR Radios redaktør, Ellen Fonnesbech-Sandberg siger det:

– Det er for at gøre det på en anden måde. Man kan jo få julekalendere, der handler om nisser, i alle andre medier, og det er lidt kontroversielt med trosstof og spændende at se, hvor mange der vil benytte sig af den her mulighed.

Rent teknisk adskiller julekalenderen sig også fra mange andre typer julekalendere, som DR hidtil har lavet.

Den er nemlig lavet specielt til det såkaldte podcast-medie, som indebærer, at man skal hente hvert afsnit – der ligger som lydfil – ned fra DR's hjemmeside. Herefter kan man aflytte det, hvis man har en computer med netforbindelse.

Tiltaget kommer kun få uger efter, at DR begyndte at levere podcastede gudstjenester – såkaldte "godcast" – som også hentes ned via hjemmesiden.

Men hvorfor lave en julekalender, der kun kan høres i podcastet form?

– Det er fordi, vi tror på det her medie. Vi vil gerne afprøve det og samle erfaringer, og så kan vi bagefter måle, om der så var interesse for det, siger Ellen Fonnesbech-Sandberg, der dog allerede har kørt et forsøg med podcastede noveller, som i løbet af de to måneder, forsøget varede, resulterede i 64.000 download.

– Så efterspørgslen er der, siger Ellen Fonnesbech-Sandberg.

Den første låge åbnes til midnat den 1. december. Historien drives frem af de tre vise mænd, som man følger på den sidste del af deres lange, knudrede vej. De rejser igennem ørkenen i det sydlige Jordan, videre ad den støjende og støvede karavanevej og helt ind i hjertet af Jerusalem, hvor den lysende stjerne venter på dem.

Hvert afsnit følges på vej af danske salmer sunget af alt fra store kirkekor til solister som Pia Raug eller Povl Dissing.

Selve fortællingen er lavet on location – på stedet. Fortælleren, radiojournalist Anders Laugesen, lavede julekalenderen i løbet af en uge, han var i Jordan og Israel i anden arbejdsmæssig sammenhæng, og han har valgt at være lige dér, hvor tingene sker i fortællingen. Når man hører en dyb, akustisk rumklang, mens der fortælles om Kong Herodes udspekulerede planer i Antonio-borgen, så er det altså, fordi fortælleren rent faktisk befinder sig i

borgruinerne i Jerusalem.

Hvad angår det rent faktuelle i fortællingen, så har Anders Laugesen lænet sig op af de kilder, der har berettet om de vise mænd og jomfrufødslen. Her har han især haft fat i de apokryfe skrifter som for eksempel Jakobs For-evangelium, og han har desuden brugt Matthæus-evangeliet meget. Det er nemlig det eneste af evangelierne, der forholder sig til, hvem de tre vise mænd egentlig var.

Det hele er så blandet op med lidt fri fantasi, røber Anders Laugesen.

– Men kernehistorien om Jesu fødsel er i overensstemmelse med traditionen. Det faktuelt historiske stof ved man ikke noget om, men fortællingerne om de vise mænd har cirkuleret helt op til Middelalderen, siger han.

– Historierne, som især stammer fra de apokryfe skrifter, vil være ukendte for de fleste danskere, men for den ortodokse- og katolske kirke, er det her centralt arvegods. Det synes jeg er meget interessant, siger han.

holm.andersen@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Julekalender som podcast

**Man kan finde DR's julekalender via hjemmeside-adressen www.dr.dk/podcast.

På den adresse kan man også få en grundig indføring i, hvordan man rent teknisk henter kalenderafsnittene ned.

Det koster ikke noget.