Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Interview

Englekoncerter får børn i kirke

Anne Granfeldt Olorenshaw synger om engle for at få børnene ind i kirkerummet og gøre det til et trygt sted at være. Her ses hun bagerst i billedet optræde for de mindste i Christianskirken i Berlin. – Privatfoto.

Når musiker Anne Granfeldt Olorenshaw finder guitaren frem og spiller sange om engle, engagerer hun børn i kirkerummet. Med kirkekoncerter under navnet ”Englene Synger” er hun tilmeldt Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

”Jeg kan noget, som ingen andre kan. Jeg kan pludselig blive væk og lave vin om til vand.” Sådan lyder det i kirkerummet, når børnemusiker Anne Granfeldt Olorenshaw smører stemmen og iklæder sig et struttende tylskørt for at optræde for fremmødte institutionsbørn. Nemme sangtekster og fængende rytmer er opskriften på det initiativ, hun har arbejdet på gennem det seneste års tid: En koncert med navnet ”Englene Synger”, der har til formål at gøre det nemmere for børn i alderen 0-8 år at lære kirken at kende på en uformel måde.

”Jeg har arbejdet mange år som musiklærer, hvor jeg har oplevet, at der blandt forældre og pædagoger kan være en form for forskrækkelse for at tage børn i kirke, fordi man ikke synes, at kirken er noget, der skal presses ned over hovederne på dem. Det er jo egentlig mærkeligt, når nu så mange af os er medlemmer af folkekirken. Det er en del af vores arv. Derfor fik jeg den idé, at man kan bruge koncertformen til at gøre kirkerummet trygt for børn,” fortæller Anne Granfeldt Olorenshaw og begrunder samtidig, hvorfor det netop er engle, hun har valgt som omdrejningspunkt for koncerterne.

”En engel er en figur, alle kan relatere til. Den er universel, og jeg bruger den til at få børnene ind i fortællingen. For mig handler mine koncerter om at aktivere børnene mest muligt, de skal hoppe, kravle og danse som engle, der passer på hinanden, og som sender gode budskaber ud.”

De seneste 25 år har Anne Granfeldt Olorenshaw lavet musik for børn med andre temaer, men med ”Englene Synger” er det første gang, at hun sammen med sin bassist og korsanger, Kedde Bowie, flytter rytmerne ind i kirkerummet. Selv er hun 57 år, men føler sig som 25 indeni, fortæller hun. Derfor er det også lige i hendes ånd at skulle klæde sig ud og danse som en engel, når koncerterne går løs. Nu foregår det ikke kun i tylskørt, men også med vinger på ryggen.

”Englevingerne har jeg selv lavet. De er inspireret af Rafaels engle, som jeg først troede havde hvide vinger. Derfor måtte jeg senere have den mørke spraymaling frem. Jeg har læst meget om engle, men vi bruger ikke koncerterne til at videregive kristne budskaber. Vi snakker lidt med børnene om englens funktioner, og det vigtigste for mig er blot, at børnene føler sig trygge i kirken, hvor de kan gå kigge rundt, pege på billederne og tage alle indtryk til sig,” fortæller hun.

En ”Englene Synger”-koncert tager cirka 40 minutter og publikummet består sædvanligvis af 50-100 børn fra institutioner, der som oftest er indbudt af den pågældende kirke, hvor koncerten holdes. Konceptet er endnu ret nyt, og derfor har Anne Granfeldt Olorenshaw kun været ude med koncerten i et par kirker i Danmark samt i den danske kirke Christianskirken i Berlin.

”Idéen er at brede koncerterne ud til hele landet. Jeg synes, at vi har fat i noget rigtigt, fordi vi laver rytmisk musik for børn, der er meget hurtigt lært, og som får dem til at indtage kirkerummet på en helt ny og sjov måde,” slutter hun.