Medlidenhed med israelske ofre

FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP: Ethvert rettænkende menneske må selvfølgelig tage afstand fra selvmordsbomberne

Det er forkert at påstå, at Folkekirkens Nødhjælp ikke har medlidenhed med ganske almindelige mennesker i Israel, der bliver ofre for palæstinensernes bombeterror, som Finn Hansen hævder i Kristeligt Dagblad den 30. september.

Ethvert rettænkende menneske må selvfølgelig tage afstand fra selvmordsbomberne og forsøge at hjælpe ofrene. Det er Israel heldigvis selv i stand til et langt stykke af vejen, fordi det har et veludbygget social- og sundhedssystem for dets borgere.

Folkekirkens Nødhjælp støtter også ofrene gennem organisationen »The Parents' Circle«. Den blev oprettet i 1994 af israeleren Yitzhak Frankenthal, da hans søn blev bortført og dræbt af den palæstinensiske terrorbevægelse Hamas. Det fik Yitzhak Frankenthal til at indse, at konflikten skulle bremses og dialogen styrkes, så yderligere tab af menneskeliv kunne forhindres.

The Parents' Circle består i dag af ca. 250 israelske og 200 palæstinensiske medlemmer. Fælles for alle er, at de har mistet et familiemedlem i konflikten. Organisationens formål er at komme den israelsk/palæstinensiske konflikt til livs ved at bringe israelere og palæstinensere til at høre på hinanden, tale med hinanden og styrke samarbejdet i stedet for at tro, at man kan løse konflikten militært.

Folkekirkens Nødhjælp støtter bl.a. organisationens telefoncentral, der sætter israelere og palæstinensere i kontakt med hinanden.

Israelere kan ringe ind til telefoncentralen og blive stillet videre til en palæstinensisk familie og omvendt. Pengene til telefoncentralen er bl.a. blevet indsamlet på Roskilde Festivalen i år.

Det lyder måske ikke af så meget, men telefoncentralen er et vigtigt led i at fremme dialogen mellem israelere og palæstinensere. Efterhånden ved de to grupper meget lidt om hinanden. Israelere kender ved selvsyn ikke meget til palæstinensernes livsvilkår, da det ofte kun er soldater, der besøger de besatte områder. Tilsvarende har mange palæstinensere aldrig været i Israel, endnu færre i deres boligområder.

Der er mulighed for at møde repræsentanter fra Parents' Circle i Danmark den 9. november ved et arrangement i København, hvor forfatteren Stig Dalager samtidig vil vise sin dokumentarfilm »Mørke og forsoning«, der er blevet til på baggrund af en rejse, han i juni foretog til Vestbredden og Israel.

Filmen giver et tidsbillede af den øjeblikkelige humanitære og menneskelige situation i de besatte områder og i Israel. Via udsagn fra repræsentanter for Parents' Circle peger filmen indirekte på en »tredje vej« i løsningen af den nu 36 år lange konflikt i Mellemøsten: dialogens og forsoningens vej.

Arrangementet laves i samarbejde med Amnesty International, Dansk Afdeling, og Folkekirkens Nødhjælp, der har støttet tilblivelsen af filmen. Jeg håber, Finn Hansen og andre vil have mulighed for at deltage i arrangementet.

Peter Lodberg er

generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp