Meghan Markle skal døbes af ærkebiskop

Prins Harrys kommende hustru har kristne forældre, men hun er aldrig blevet hverken døbt eller konfirmeret

Prins Harry skal giftes i maj med Meghan Markle. Inden da træder hun ind i den anglikanske kirke, som er den bærende kirke i England og har navnet Church of England. Den anglikanske kirke er verdensomspændende og har afdelinger i 38 lande. –
Prins Harry skal giftes i maj med Meghan Markle. Inden da træder hun ind i den anglikanske kirke, som er den bærende kirke i England og har navnet Church of England. Den anglikanske kirke er verdensomspændende og har afdelinger i 38 lande. – . Foto: Frank Augstein/Ritzau Scanpix.

I Storbritannien er der ikke noget krav om, at personer, der gifter sig ind i arvefølgen i det britiske kongehus, skal være medlem af statskirken, den anglikanske Church of England, som har dronning Elizabeth II som overhoved.

Men britiske medier rapporterer, at prins Harrys kommende hustru, amerikanske Meghan Markle, både vil blive døbt og konfirmeret før brylluppet i Windsor lørdag den 19. maj. Det er efter sigende ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, der skal stå for dåben.

Han skal også forestå vielsen, og ifølge avisen The Sunday Times er det netop, fordi den kommende prinsesse allerede har opbygget et tæt forhold til ærkebiskoppen, som det kommende ægtepar har bryllupsforberedende samtaler om ægteskabets rolle med. Avisen vil vide, at dåben skal finde sted denne uge i det private kapel på Kensington Palace i London, hvor Meghan Markles fraskilte forældre også vil være til stede. En af grundene til, at hun vil være en del af statskirken, er for at vise respekt for dronningen.

Men kongehusets kommunikationsafdeling gør det over for Kristeligt Dagblad i meget tydelige vendinger klart, at de ikke vil kommentere på noget, som de betragter som privat. Tilsvarende besked kommer fra Church of England, som dog gerne understreger, at det ikke er et krav at tilhøre kirken for at blive gift ind i kongehuset.

Hendes far, den 72-årige Thomas Markle, er episkopal, som er den anglikanske kirke i USA. Moderen, den 61-årige yogalærer Doria Ragland, som Meghan Markle voksede op med, efter forældrene blev skilt, da hun var seks år, har sine rødder i en anden ikke nærmere specificeret protestantisk kirke. Med i billedet hører, at Meghan Markle som teenager gik på en katolsk skole, og den fraskilte kommende prinsesse var i to år fra 2011 til 2013 gift med en ikke-praktiserede jøde.

Over for det katolske magasin The Tablet har kongehuset tidligere forklaret, at Meghan Markle ikke tidligere er hverken døbt eller konfirmeret. Kongehuset gav hende også den ikke særligt specifikke beskrivelse som protestant, men det for at understrege, at hun hverken var katolsk, som hendes skolegang kunne indikere – eller for den sags skyld konverteret til jødedommen i forbindelse med sit første ægteskab.

Meghan Markles kommende rolle i det britiske kongehus kræver ikke, at hun tilhører Church of England. Det krav gælder kun for monarken. En ny tronfølgelov i 2013, som primært sikrede, at førstefødte vil arve tronen uanset køn, ophævede også det historiske forbud imod, at nogle i arvefølgen måtte gifte sig med en katolik.

I Danmark er det kutyme, at kommende ægtefæller til medlemmer af arvefølgen i kongehuset konverterer, hvis de ikke i forvejen tilhører et kirkesamfund, der som folkekirken er evangelisk- luthersk.

Derfor konverterede prins Henrik i sin tid fra den romersk-katolske kirke i lighed med prinsesse Marie, da hun giftede sig med prins Joachim. Før det havde den nuværende grevinde Alexandra forladt den anglikanske kirke, mens kronprinsesse Mary konverterede fra den presbyterianske kirke i Australien. Da de i forvejen var døbt, var dette ikke nødvendigt. Men de blev indført i den evangelisk-lutherske troslære af den kongelige konfessionarius.8