Prøv avisen

Menighedsfakultetets økonomi er reddet efter kritisk december

Det blev dyrt for Menighedsfakultetet, da den teologiske uddannelsesinstitution i oktober opblødte sit syn på kvindelige præster. Foto: Paw Wegner Gissel

I december meldte Menighedsfakultetet i Aarhus ud, at der manglede en halv million kroner på bundlinjen. Den private uddannelsesinstitution for teologer kunne i en pressemeddelelse fortælle, at omtrent 20 faste støtter havde valgt at opsige gavebreve eller faste giveraftaler på grund af fakultetets kursskifte i spørgsmålet om kvindelige præster i efteråret.

Her havde Menighedsfakultetet opgivet sin officielle modstand mod ordningen med kvindelige præster for i stedet at stille den enkelte underviser frit i spørgsmålet. Men det fik økonomiske konsekvenser, og derfor bad man baglandet om ekstra donationer for at vinde det tabte tilbage. Og det lykkedes, kan Menighedsfakultetet nu oplyse i en pressemeddelelse. I alt kom 1,8 millioner kroner ind, hvilket er det højeste beløb for én måned i institutionens historie. Det fortæller fakultetsleder Thomas Bjerg Mikkelsen:

”Vi appellerede til vores bagland om at støtte os i en vanskelig situation. Derfor fik vi rigtig mange gaver i december, hvilket vi er meget taknemmelige over,” siger han.

En stor del af grunden til den kritiske økonomiske situation i december var, at flere faste givere havde trukket sig på grund af Menighedsfakultetets holdningsskifte i spørgsmålet om kvindelige præster. Disse faste givere er dog ikke hentet ind igen på trods af resultatet i december, hvor det både var enkeltdonationer og nogle få nye faste givere, der trådte til, tilføjer Thomas Bjerg Mikkelsen.

”Der er kommet nyere givere til, og vi har fået nye medlemmer. Men vi har ikke tegnet det samme antal gavebreve, som vi har mistet. Vi er i fuld gang med at hente det ind igen, men det tager lidt længere tid.

Det er ikke første gang, at I har appelleret til givere ved at advare om, at institutionen er i fare. Andre gør det også. Er det en bevidst strategi at skrue lidt op for den dramatiske tone, når der skal hentes penge ind hurtigt?

”Nej, overhovedet ikke. Når vi samler penge ind, spørger vi efter det beløb, vi skal have for at komme i balance. Som indsamlingsorganisation kan vi ikke tillade os at budgettere med et stort overskud, og derfor spørger vi kun efter de penge, der er nødvendige for at drive vores uddannelse. I december var situationen virkelig kritisk, så jeg mener ikke, at vi har skabt mere dramatik end nødvendigt.”