Menighedsråd tier af frygt

Menighedsrådsmedlemmer frygter chikane, hvis de står frem i sag om terroriseret præst. Dansk Folkeparti vil have kirkeminister til at se på sagen

Præsten i Tingbjerg Kirke i København er blevet chikaneret så groft, at han har forladt sin embedsbolig og er blevet sygemeldt. Menighedsrådet tør ikke udtale sig om sagen. -
Præsten i Tingbjerg Kirke i København er blevet chikaneret så groft, at han har forladt sin embedsbolig og er blevet sygemeldt. Menighedsrådet tør ikke udtale sig om sagen. -. Foto: Wikimedia Commons.

En gruppe unge har siden foråret chikaneret sognepræst Ulrich Vogel fra Tingbjerg Kirke i København så groft, at han nu har forladt sin embedsbolig og er blevet sygemeldt. Sognepræstens hjem er ikke bare blevet udsat for indbrud, også inventaret og præstens personlige ejendele er blevet ødelagt og vandaliseret.

Nu frygter flere af menighedsrådets medlemmer, der mener, at det er indvandrebander i området, der står bag, at de vil blive udsat for samme behandling, hvis de står frem.

– Præsten har måske sagt nogle ting om, at det ikke kunne være rigtigt med al den hærværk og den utryghed, banderne skaber herude. Han turde sige det, som alle ved foregår, men som ingen tør sige noget om. Nu har man så lukket munden på ham. Vi er alle sammen utrygge, men vi tør ikke sige noget. Der er ingen ytringsfrihed i Tingbjerg, siger et medlem af kirkens menighedsråd, der ligesom andre medlemmer, som Kristeligt Dagblad har talt med, ønsker at være anonym.

– Jeg er ikke bange for at bo i området, men jeg ved godt, hvad der sker, hvis jeg begynder at råbe op, så er det mine ruder, der bliver knust, så jeg siger ikke noget, siger et andet anonymt medlem.

Et tredje medlem, der heller ikke ønsker at stå frem med navn, fortæller, at især medlemmer med børn holder sig fra at stå frem af frygt for, at det kommer til at gå ud over børnene, når de møder i skole efter efterårsferien.

– Der har tidligere været sager med børn, der er blevet overfaldet. Den risiko tør ingen tage, siger det anonyme menighedsrådsmedlem.

Hærværket og chikanen mod præsteboligen er blevet anmeldt til politiet, og menighedsrådet tror ikke på, at de kan få en anden præst til at benytte embedsboligen, som derfor er sat til salg.

Det er ikke godt nok, mener Dansk Folkepartis Søren Krarup, der nu vil rejse sagen overfor kirkeministeren.

– Det er rystende og endnu et eksempel på, hvor langt ud, det er kommet, når muslimske drengebander på den måde kan lykkes med at lukke munden på en præst og kujonere et helt menighedsråd. Det er lykkedes dem at ophæve ytringsfriheden i et helt lokalsamfund, og det er ganske enkelt ikke acceptabelt, siger Søren Krarup.

Formand for Folketingets Kirkeudvalg, Britta Schall Holberg (V), mener imidlertid ikke, at chikanen i Tingbjerg er en sag for hverken politikerne eller ministeren.

– Det er en ganske ubehagelig sag, og det er utroligt, at folk kan opføre sig så groft, at en præst, der tilsyneladende har været afholdt i de 17 år, han har haft embedet, nu pludselig føler sig tvunget til at forlade sit sogn. Men der er tale om en enkeltsag, som først og fremmest er en sag for politiet og ikke for politikerne, siger Britta Schall Holberg.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra lokalpolitiet i Brønshøj-Husum, der dækker Tingbjerg. Københavns politichef, Per Larsen, kender ikke til den konkrete sag, men siger, at Tingbjerg de seneste år har været plaget af en hård kerne af drenge – hvoraf de fleste er indvandrere.

– Det er en lille gruppe hårdkogte rødder, der begynder at udvise bandeligenende tendenser. De har brændt containere af og kastet med sten mod politiet. Vi har dog ingen grund til at tro, at de skulle rette deres frustrationer eller vrede mod kristne symboler eller personer. Det er ikke en religionsproblematik, men en generel ungdomsproblematik, vi ser i Tingbjerg, siger Per Larsen.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk